Wilskrachtige Noren kwelling voor Oranje

OSLO - De Noren weten hoe een koe een haas vangt. Op een enkeling na - zoals de kleine Erik Mykland - kan bondscoach Egil Olsen geen ware topspelers opstellen. Maar mooi dat het Nederlands elftal er gisteravond in het kolkende Ullevaalstadion wel met 2-1 onderdoor ging.

MATTY VERKAMMAN

Olsen, zelf international in de amateuristische jaren zestig, heeft met de hulp van computers het voetbalspel tot op het bot geanalyseerd. Bij gebrek aan een permanente stroom aan zuiver talent, is hij tot de conclusie gekomen dat een klein land als Noorwegen optimaal gebruik moet maken van de mogelijkheden die deze teamsport bieden. In de praktijk betekent dit de keuze voor een vechtmachine. Alle gekozenen, van de eerste tot de zestiende man, staan met hart en ziel achter de ploeg. Bij het laatste EK-kwalificatietoernooi ondervond met name Italie wat dit kan betekenen: een nederlaag en een gelijkspel.

Oranje's coach Dick Advocaat had zijn mannen uitvoerig gewaarschuwd voor de kracht van deze ploeg uit Noord-Europa, waar dit jaar op voetbalgebied verrassing op verrassing volgt: Denemarken is kampioen van Europa, de Noorse kampioen Viking Stavanger wil Europa Cup-houder Barcelona na de nipte nederlaag (1-0) in Nou Camp volgende week laten sidderen en gisteren ging het Nederlands elftal er dus aan. En het was beslist geen kwestie van onderschatting. Oranje speelde voor wat het waard was en dat was simpelweg te weinig tegen deze tegenstander die het kwaliteitsverschil onderkende en dienovereenkomstig handelde. In de wedstrijd hield dit in, dat de Noren veelal met man en macht achter de bal speelden. Maar eenmaal in balbezit was er anderzijds ook het vermogen terug te slaan.

Niet nieuw

Voor het Nederlands elftal is deze tegenslag in een kwalificatietoernooi niet nieuw. Twee jaar geleden begon de WK-campagne in Porto ook met een nederlaag. Toen echter was Portugal de tegenstander, de belangrijkste rivaal in de groep waar verder Griekenland, Finland en Malta deel van uitmaakten. Nu is de winst gegaan naar een outsider en staan ook nog zware partijen tegen Polen, Engeland en Turkije te wachten. Advocaat en de zijnen kunnen zich vooralsnog slechts richten op de veronderstelling dat de concurrentie straks ook punten zal laten liggen in Oslo.

Hoewel op de wedstrijdinstelling op zich zelf niet zo veel was aan te merken, leed Oranje gisteren wel aan mankementen in het team. Zo waren vooral linksback De Boer en de hangend op rechts spelende Van 't Schip dissonanten. Maandag had Dick Advocaat nog de stellige indruk gewekt niet met De Boer, maar met nieuweling Numan te beginnen. In bedekte termen vertelde de bondscoach dat hij de linksback van Ajax na zijn wel erg zwakke optreden tegen de Italianen er ook uit psychologische overwegingen bij had gehouden. Handhaving in de selectie zou immers het zelfvertrouwen bij de Noordhollander stimuleren. Advocaat besloot echter anders.

Trainingspak

Bij de aftrap zat Numan gewoon in zijn trainingspak en stonden elf Nederlanders op het veld die allen een verleden of heden bij Ajax hebben. En niet een speler van de Hollandse titelabonnee PSV verscheen aan het vertrek. Gelet op de ontwikkeling van het spel moet de Haagse keuzeheer ogenblikkelijk spijt hebben gehad van zijn beslissing. De Boer voelde zich als een kat in een vreemd pakhuis. Het noodlot wilde dat hij veel aan de bal kwam. Dan was duidelijk zichtbaar dat hij opnieuw zonder zelfvertrouwen aan het werk was. De eenvoudigste ballen gingen mis en wanneer hij met Halle op snelheid moest duelleren liep het evenmin goed af. De helpende hand bood werd nog wel geboden door Silooy, die de nummer zes van de Noren aan de zijlijn eens flink raakte. Het duurde minuten eer Halle hersteld was.

De kwantitatief magere verdediging was in de wedstrijd tegen Italie al danig in moeilijkheden geweest. Nu stond er met de linie Blind, Koeman, Silooy, De Boer een man meer, maar was de paniek andermaal aanwezig. Silooy had op papier met Noorwegens diepste spits Sorloth te maken. Deze geblokte jongen liet zich echter steeds ver terugzakken, waardoor de in de duels niet overtuigende Silooy regelmatig zonder functie rond liep. De eerste, fatale fout werd echter gemaakt door de weer eens op rechts spelende Blind. De aanvoerder van Ajax wierp de bal bij een ingooi rechtstreeks naar een tegenstander. Er volgde een snelle uitbraak via Mykland, waarna de publiekslieveling Jakobsen te snel was voor Blind. In het strafschopgebied kwam zijn correctie te laat en wees de in veler Noorse ogen op Hollandse hand zijnde scheidsrechter Harrel naar de stip. Rekdal, de Noor die aan zijn verblijf in Lierse een fraai Vlaams accent heeft overgehouden, trapte de penalty beheerst binnen: 1-0. Vrijwel vanaf de aftrap was het weer stil in het prachtig uitgevoerde stadion. Van Basten, gemotiveerd van zool tot kruin, vond Bergkamp. Met het binnenkantje van diens linkervoet werd de gelijkmaker gezocht en gevonden. Het was in zijn negentiende interland alweer het twaalfde doelpunt van Bergkamp.

De gelijkmaker was mooi meegenomen, maar bracht geen rust in het spel. Zonder werkelijk grote spelers, maar wel met een overdosis wilskracht en loopvermogen, bleef Noorwegen een Oranje kwellende tegenstander. Voor de zoveelste keer werd aangetoond dat de Noorse wapens een in aanleg betere ploeg op en over het randje kunnen duwen. Dat proces werd in de hand gewerkt door de Nederlandse aanpak. Van Basten en Bergkamp stonden wel op scherp, maar zij kregen - zoals vooraf al verwacht kon worden - te weinig bespeelbare ballen vanaf de flanken. De overigens niet onverdienstelijke Witschge had het op links te druk met andere zaken en Van 't Schip speelde zo risicoloos, dat het een wonder mocht worden genoemd dat hij tot diep in de tweede helft tegen Bjornebye mocht blijven aankijken. Taument was zijn vervanger. Diens komst haalde net zo min iets uit als het tot zes minuten beperkte optreden van Kieft, de enige PSV'er van de avond.

Fatale misgreep

Toen de twee wisselspelers er in waren, stond de verder zo goed spelende Ronald Koeman nog na te denken over een fatale misgreep, die niet zijn eerste in de nationale ploeg was. Sorloth kwam na de zeer persoonlijke fout in het bezit van de bal en haalde van ruim buiten het zestien meter gebied gloeiend hard uit: 2-1. Het mochten dan twee persoonlijke fouten zijn, die de nederlaag veroorzaakten, aan de andere kant had invaller Strandli eerder al een dot van een kans gemist. Op vier meter van Menzo kon hij nog niet scoren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden