Wilskrachtig Feyenoord temt vermoeid en slordig AZ

door John Graat

AZ had gisteren niet de kracht en creativiteit om het overwicht op Feyenoord in doelpunten uit te drukken (0-0). De Rotterdammers begroetten het resultaat als een opsteker.

Het duel in Alkmaar was misschien wel een voorproefje voor de play-offs. Als de voorlopige nummer twee van de eredivisie stuit AZ in de dans om het begeerde ticket voor de voorronde van de Champions League mogelijk op de beoogde nummer vijf Feyenoord. AZ-trainer Louis van Gaal wilde gisteren na de teleurstellende 0-0 niet bevestigen dat hij de Rotterdammers straks het liefste als tegenstander ziet. Dat was wel begrijpelijk. Feyenoord snoepte AZ dit seizoen in totaal vijf punten af.

Dat is vrij wonderlijk, gezien het kwaliteitsverschil tussen beide selecties. AZ deed zichzelf gisteren opnieuw tekort, net als in november toen het in de Kuip op miraculeuze wijze 3-2 werd. In die wedstrijd lag de oorzaak vooral in blunders achterin – in de return ontbrak het AZ vooral aan scorend vermogen. „We hebben de kansen niet benut en dat is eigenlijk het hele verhaal”, sprak Van Gaal. Hij oordeelde opvallend mild over zijn elftal, dat drie dagen na het zware Uefa Cup-duel met Newcastle United (4-2) toch maar de energie had gevonden om zoveel kansen te creëren.

Maar groots speelde AZ gisteren helemaal niet. Na de eerste tien minuten, met kansen voor Dembele, Jenner en Boukhari, slaagde Feyenoord er in om AZ ver van doelman Timmer te houden. Op basis van agressieve mandekking werden de angels van AZ geleidelijk onschadelijk gemaakt. Feyenoord liet rechtsback Steinsson bewust de opbouw van AZ verzorgen. Dat werkte aardig. Het zorgde voor veel onrust en balverlies. Vooral in de tweede helft werd AZ allengs slordiger. Middenvelder Martens zei later dat vermoeidheid zeker een rol had gespeeld. Newcastle was mentaal en fysiek een uitputtingsslag geweest.

De Engelsen wezen AZ vrij genadeloos op de tactische en fysieke kwetsbaarheid. Feyenoord liet zien hoe het elftal van Van Gaal ook offensief te temmen is. Veel meer dan strijd, een paar reddingen van doelman Timmer en een door Koeman vanaf de zijlijn consequent aangestuurde organisatie hadden de Rotterdammers daar niet voor nodig. Opvallend was wel dat ex-AZ-speler Vlaar zich juist door de fluitconcerten liet inspireren tot een van zijn betere wedstrijden.

Aanvallend had Feyenoord weinig in te brengen. Van Hooijdonk was in de basis opgenomen om naast Charisteas een extra aanspeelpunt te hebben. Tot een structureel gevaar leidde dat niet. Maar Van Hooijdonk was zowel in de eerste als in de tweede helft wel dichtbij een treffer. Dat had een wel erg forse beloning opgeleverd voor Feyenoord, dat na de afstraffingen bij NAC (4-1), Ajax (4-1), Twente (3-0) en de wanorde bij ADO (3-3) allang blij was dat het weer eens verschoond was gebleven van tegentreffers. Dat lukte pas drie keer eerder dit seizoen. Dat heet ’een opsteker’.

Maar ondertussen is de voorsprong van Feyenoord op Heerenveen nog maar vier punten. En Koeman heeft geleerd dat één goed resultaat geen enkele garantie biedt voor het vervolg. Bovendien moet hij aanvoerder Greene waarschijnlijk voor langere tijd missen (knie) en raakte ook Charisteas (hamstrings) geblesseerd. Speculeren over de play-offs was gisteren dan ook rijkelijk voorbarig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden