Willie Wortels zoeken Lampjes op

Uitvinders van handige en minder handige gadgets treffen elkaar op Groningse beurs

De twee jonge mannen hebben geen tijd om te praten. Ze trekken een rood en een wit expansievat uit een stapel schroot die speciaal voor de Maker Faire is aangevoerd. Met de vaten onder de arm gaat het op een holletje terug naar de teamgenoten. Team Vortmetdepruttel uit Enschede moet deze middag om half zes klaar zijn met het bouwen van een zogeheten Lauf der Dingen, een installatie waar het ene onderdeel het ander in beweging zet. Op het eind, zo luidt de opdracht, moet er bij alle vier de teams een ballon knappen.

De zogeheten scrapheap challenge was een van de onderdelen van de Mini Maker Faire, afgelopen zaterdag in Groningen. Het terrein van een voormalige gasfabriek was omgetoverd tot speeltuin voor makers. De term komt uit Amerika en slaat op mensen die slimme oplossingen bedenken om het leven te vergemakkelijken. Via de social media zoeken de makers elkaar op. Sommige deskundigen voorspellen dat de beweging de economie flink zal beïnvloeden.

Heel wat Willie Wortelachtigen waren zaterdag naar Groningen gekomen. Om regenmeters, houten buitenboordmotoren of robots te demonstreren. Of met bezoekers te puzzelen op een humanenergy-systeem voor de komende Nacht van de Wetenschap in Groningen: via de bezoekersstromen de eigen energie voor het evenement opwekken.

Niet elke maker is voor de leek eenvoudig te begrijpen en het kost soms moeite de urgentie van veel uitvindingen in te voelen. "Ik vraag me af wat je er aan hebt", zegt een nuchter meisje bij de Like Jars van slimmer-werken-coach Herman Kopinga. Die heeft een glazen potje met een tellertje erop ontworpen waarin complimenten verzameld kunnen worden. Twee oudere mannen hangen wel aan de lippen van de vader van Herman die een 3D-printer demonstreert. "In iedereen schuilt een maker", zegt Pien Rijfkogel van de organisatie van het evenement. Diverse bezoekers bekennen ook twee rechterhanden te hebben. Sytse Reitsma uit Leiden heeft thuis een weerstation gemaakt en voor vrienden een op afstand bedienbare generator. "En ik heb nog wat onafgemaakte projectjes."

Gonnie van Lente zit aan een tafeltje met zelfgemaakte hulpmiddelen voor gehandicapten. Een haarborstel met een beugel eraan, slim verbogen bestek. Zij is een van de weinige vrouwelijke makers. Als je de grote tafel waar vrouwen van alle leeftijden knuffelbeesten voor een weeshuis in Zuid-Afrika zitten te breien en te haken niet meetelt. Een vrouw steekt uitnodigend een bol blauw garen en een haaknaald omhoog. Of de verslaggever een stukje wil haken. Fits, een team decorbouwers uit Leeuwarden, wint de schroothoopwedstrijd. De jury vindt dat zij het meest spectaculaire, en ook nog foutloze, parcours richting ballon hebben geknutseld.Een van de juryleden, in witte doktersjas, krijgt zijn oude sapcentrifuge terug. Gerepareerd door een jongen van het Repair Café, hier ook vertegenwoordigd. De reparatie is niet helemaal geslaagd, waarschuwt de jongen. Het veiligheidspalletje was niet te redden. "Dus als je ooit kinderen krijgt, dan hoog wegzetten."

Mini Maker Faire
Groningen had de eerste Maker Faire van het Europese vasteland. Volgens de regels van de Amerikaanse organisatie was het een Mini Maker Faire. Voor een volwassen Maker Faire moeten er tenminste 6000 geregistreerde bezoekers zijn. In Groningen waren zaterdag 3000 bezoekers.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden