Willie Wortel-fonds vol

De pot van financieringsfonds Blossom zit vol. Alle aandelen van de voor uitvindingen opgerichte participatiemaatschappij zijn binnen twee maanden verkocht. Met de opgehaalde 7,7 miljoen gulden gaat ID-NL, dat zich bezighoudt met de verkoop van uitvindingen, circa zestig Willie Wortels helpen met de handel in hun vondst.

Hoewel er nog steeds investeerders uit binnen- en buitenland laten weten dat zij ook mee willen doen, gaat ID-NL voorlopig met 7,7 miljoen gulden aan de slag. ,,We zijn begonnen met een bescheiden bedrag omdat het een moeilijke tijd is voor investeringen met risico's'', aldus een zegsman. Een fonds voor uitvindingen is uniek in de wereld.

ID-NL heeft al tien uitvindingen op het oog die met wat financiële hulp op de markt zijn te brengen. Bij de start van het fonds, eind februari, verwachtte het bedrijf tien tot vijftien vondsten per jaar te vinden die het lanceren waard zijn. Steeds meer Nederlandse breinen houden zich bezig met uitvinden. ,,We krijgen 20 procent meer ideeën binnen dan normaal. Dit jaar komen we aan drieduizend meldingen.'' Dat was normaal duizend.

Een gouden idee krijgt gemiddeld honderdduizend gulden mee, het maximum bedrag is 250000 gulden. ID-NL helpt de uitvinder met het octrooi, marktonderzoek, productie en marketing. ,,Als slechts een of twee projecten het goed doen, heb je de investering al terugverdiend'', relativeert de woordvoerder de risico's van Blossom.

Een van de uitverkoren vondsten is een methode om kleinere gewrichtsbreuken, zoals in een hand, goed te verhelpen. Ook krijgt de uitvinder van het makkelijk-te-verstellen-bureaublad financiële steun.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden