William Moorlag is een koppig strijder

William Moorlag, Tweede Kamerlid van de PvdA.Beeld ANP

Eind deze week weet het in opspraak geraakte PvdA-Kamerlid Moorlag hoe de PvdA zijn toekomst ziet. Alles wat hij deed was in het belang van de Groningers.

PvdA-Kamerlid William Moorlag wìlde helemaal niet naar Den Haag. Haagse politiek vond hij maar hijgerig en hard. "Ik heb geen landelijke ambities, dat moet absoluut helder zijn", zei hij toen hij in 2009 gedeputeerde werd in Groningen. Zes jaar later, toen hij na de eerste historische verkiezingsnederlaag bij de statenverkiezingen op zoek moest naar een andere baan: "Ik zie in de politiek op korte of lange termijn voor mij geen rol meer."

En toch schreef precies dezelfde Moorlag halverwege 2016 een sollicitatiebrief naar de kandidatencommissie van de PvdA, die op zoek was naar mensen die in 2017 Kamerlid zouden willen worden. Zeker zal hebben meegespeeld dat zijn oude makker Max van den Berg, die hij nog kende als commissaris van de koningin in Groningen, op dat moment voorzitter was van de sollicitatiecommissie, maar zijn diepste drijfveer was iets te betekenen voor 'de gewone Groninger'. Tegen een verslaggever van RTV Noord: "Ik vind het grof onrecht wat de mensen in Groningen wordt aangedaan." Het ging hem voornamelijk om het gas.

Dat Haagse politiek snoeihard kan zijn, daar kreeg Moorlag gelijk in. In de Kamer zit hij nog geen drie maanden, sinds Jeroen Dijsselbloem er de vuurkracht voor bleek te missen. Maar of hij aanstaande dinsdagochtend, als het kerstreces is afgelopen, weer gewoon aanschuift bij de fractievergadering hangt af van de conclusies van een onderzoekscommissie die eind deze week bekend worden. Nadat een rechter bepaalde dat het bedrijf waarvan hij directeur honderden werknemers achterstallig loon moet betalen, is de vraag van de commissieleden of zijn Kamerlidmaatschap voor de PvdA nog wel geloofwaardig is.

Uitzendconstructie

Zelf vindt Moorlag van wel, dat werd al wel duidelijk uit de spaarzame berichten die hij stuurde. Dat bij Alescon, de sociale werkplaats die hij bestierde, honderden werknemers via een uitzendconstructie werkten zag hij juist als sociaal beleid: had hij dat niet gedaan, dan waren er veel op de wachtlijst gebleven. Moorlag had zich als directeur juist tot doel gesteld 'het bedrijfsmatige en het sociale in evenwicht te brengen', zoals hij het in menig interview zei. Het voegde daaraan steeds toe: "met de nadruk op het laatste".

William Moorlag is altijd een man geweest voor wie het sociale voorop stond. Al sinds hij op zijn zeventiende van de mavo kwam en als verzorgende ging werken in een verpleeghuis. Toen hij daar aan den lijve ondervond hoe de lange diensten van zijn collega's roofbouw pleegden op hun gestel, ontpopte hij zich als vakbondsman. Bijna twintig jaar kwam hij vanuit de vakbond op voor werknemers. Begin deze eeuw werd hij daarbij ook Statenlid voor de PvdA, van waaruit hij verder groeide tot gedeputeerde. Niet bepaald de standaard-achtergrond van een werkgever die voor en dubbeltje op de eerste rang wil zitten.

In het dorp waar hij woont, Winsum, was het stembureau bij hem om de hoek bij de laatste verkiezingen het enige stembureau in Nederland waar de PvdA nog de grootste partij werd. Vanwege hem, de man die volgens buurtbewoners ontzettend hard zijn best doet voor de Groningers. Een mens moet wortelen, vindt hij, en daarom woont hij nog altijd niet verder dan zes kilometer bij zijn ouderlijk huis in Onderdendam vandaan, waar hij opgroeide als de roodharige zoon van een zeeman en een Ierse moeder. Nog altijd heeft hij naast het Nederlandse een Iers paspoort.

Eenzaamheid

Misschien komt daar zijn behoefte om onrecht te bestrijden vandaan: het gezin had het niet breed en evenmin gemakkelijk. Neem zijn moeder: toen zij in Onderdendam belandde spraken niet meer dan twee mensen in het dorp Engels. Om niet aan eenzaamheid ten onder te gaan kon ze niet anders dan razendsnel integreren, maar dat zal het nodige hebben gekost. Zijn vader dronk en sloeg. Daarbij kwam ook nog eens de tragische dood van Williams jongere broertje.

Onderdendam ligt in een gebied vol water. Het gebeurde er vaker - eens in de vijf jaar verdronk er een kind. Toen William zes was, zag hij in de middag van die ene dag waarop hij zijn broertje steeds maar niet kon vinden dat er touwen over het water werden gespannen, dat ze met roeiboten gingen zoeken. Ze dregden het lichaampje aan het begin van de avond op.

Aan journalisten heeft hij wel eens geprobeerd over te brengen hoe het was toen de gasbel werd ontdekt. Hoe opgetogen iedereen was geweest, zijn leraar, de dorpsgenoten. Het gas bracht voorspoed en ook eindelijk een verwarmd zwembad, waar zwemles werd gegeven. Vijftig jaar later is de voorspoed omgeslagen in rampspoed en voelde hij zich geroepen om de Haagse heren uit te gaan leggen dat er méér nodig is en dat het allemaal sneller moet.

Windmolens

Dat de harde Haagse wereld hem niet ligt mag zo zijn, maar William Moorlag laat zich ook niet zomaar wegsturen. Dat het een koppig man is, had de PvdA kunnen weten. Hij bleef als gedeputeerde ook strijden voor de 35 windmolens die tegen de zin van de Groningers in de provincie moesten worden geplaatst. Dat hij over doorzettingsvermogen beschikt was al te zien geweest aan zijn omvang, die hij twee jaar geleden op eigen kracht met meer dan veertig kilo wist te verminderen.

Van Onderdendam naar Den Haag

Moorlag (l) op werkbezoek.Beeld x

Van onderdendam naar Den Haag 

De Rooms-Katholiek opgevoede William Moorlag werd op 17 april 1960 geboren in Onderdendam, gemeente Bedum. Hij is in de Tweede Kamer één van de weinige mensen zonder academische opleiding: na de mavo volgde hij nog enkele avondcursussen, maar nooit meer een echte opleiding. De afgelopen vijftien jaar was Moorlag politiek actief voor de PvdA, eerst als fractievoorzitter in de Provinciale Staten, later als gedeputeerde. Bij de Statenverkiezingen van 2015 was hij lijsttrekker. Toen de PvdA de helft van de zetels verloor, stapte hij op. Moorlag stond bij de afgelopen Kamerverkiezingen op plaats 9. Hij kwam eerst niet in de Kamer, omdat Lilianne Ploumen met voorkeurstemmen werd gekozen. In oktober kwam alsnog een zetel voor hem vrij.

Lees ook het commentaar van Trouw: PvdA zwabbert in de zaak-Moorlag

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden