Opinie

Willen we inleveren om de Groningers rust te bezorgen?

Minister Henk Kamp van Economische Zaken kijkt naar de Groningers op de publieke tribune tijdens het plenaire debat over gaswinning in Groningen. Beeld anp

Voor een keer waren de inwoners van Groningen misschien niet uitsluitend bang of boos tijdens een aardbeving. De beving donderdag, precies tijdens het Kamerdebat over de gaswinning in Groningen, kwam in zekere zin als geroepen. Want juist hierom gaat het.

Sinds gas uit de Groninger bodem gehaald wordt, vanaf begin jaren zestig, heeft de bodem hier meer dan duizend keer gebeefd. Eerst zo'n vijf keer per jaar, en zo zacht dat het nauwelijks voelbaar was, maar daarna steeds vaker en heviger. Een blik op een staafdiagram van de website van TNO zegt meer dan genoeg.

Na 2002 is het aantal bevingen gestegen van gemiddeld vijf per jaar naar wel vier keer zoveel, en bovendien namen ze in kracht toe. Groningen beeft daardoor niet alleen, maar scheurt ook. Het gevolg: slapeloze nachten, boosheid, wankele en onverkoopbare huizen.

6 miljard
Die schade aan mens en materie stond centraal in het debat in de Kamer. Ik weet niet hoe dat u dan vergaat, maar ik moet toch een grote vertaalslag maken om achter die onderhandelingen over miljarden kubieke meters aardgas, de veiligheid van de Groningers helder voor ogen te zien. Achter die getallen over hoeveelheden waarbij je je als burger niet zoveel kunt voorstellen, zit natuurlijk ook iets anders. Iets dat ons allemaal aangaat.

Dat gasveld dat in 1959 ontdekt is, heeft in totaal meer dan 200 miljard euro opgeleverd. Vorig jaar was dat zo'n 13 miljard. De voorgestelde vermindering van de gaswinning scheelt de staat een miljard per jaar, misschien meer. Daarbij kost het ook nog eens een paar miljard om Groningen aardbevingsbestendig te maken. Het bedrag van 6 miljard is daarbij genoemd, met de suggestie dat Shell en Exxon, die flink verdiend hebben aan het Groninger gas, best wat mogen schuiven.

Slechtste scenario
Wie het handjeklap over het terugdringen van de gaswinning in Groningen deze week volgde, zal, net als ik, voor zichzelf bedacht hebben dat dit een dilemma is wat ons allemaal aangaat. Als gezegd, alleen al het terugbrengen van de gaswinning tot 35 miljard kuub scheelt zeker een miljard per jaar aan inkomsten. Daarbij is het volgens minister Kamp nog maar de vraag of hierdoor de Groninger bodem inderdaad rustiger zal blijven. Want stel dat het geen effect heeft, dan is er sprake van het slechtste scenario: minder geld en toch meer bevingen.

Laten we ervan uitgaan dat de Groninger bodem minder gaat beven wanneer er een paar miljard kuub minder gas gewonnen wordt. Laten we er ook van uitgaan dat dit betekent dat er bezuinigd moet worden. Dat betekent dat we wat meer belasting moeten gaan betalen, of dat er gekort gaat worden op zorg, of defensie, of onderwijs.

Dat is dan de prijs die we betalen uit solidariteit met de Groningers, uit wier bodem al een halve eeuw miljarden naar de staatskas zijn gevloeid.

Vandaar mijn vraag: zijn we bereid in te leveren om de Groningers rust te bezorgen?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag in de krant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden