Willen we echt dat de Facebookpolitie bepaalt wat de norm is?

Willen we echt dat de Facebookpolitie bepaalt wat leuk is en wat niet? Beeld getty

De commotie die de laatste dagen is ontstaan over het onderwerp vrouwonvriendelijke humor op Facebook is natuurlijk terecht. De persoon die moet lachten om de foto van een vrouw die in een onnatuurlijke hoek onderaan de trap ligt met het bijschrift: 'volgende keer niet meer zwanger worden' is ziek in zijn hoofd.

Voor wie het gemist heeft: vorige week begonnen activisten van het collectief Women, Action and the Media een offensief tegen de dubbele moraal van het sociale netwerk. Blote borsten zijn streng verboden (ook in de vorm van borstvoedende vrouwen en de topless jihad van de activisten van vrouwengroep Femen), maar pagina's die geweld tegen vrouwen verheerlijken zijn gewoon gangbaar. Het collectief schreef vooral grote bedrijven aan die adverteren op Facebook. En dat trok eindelijk de aandacht. Voor eerdere klachten bleek het bedrijf doof.

Facebook gaf deze week toe dat het beleid van incidentenmanagement na meldingen van gebruikers niet afdoende werkt. In een blog laten ze weten dat ze de teams die de meldingen van haatzaaien beoordelen opnieuw zullen trainen.

En daar gaat het mis: niets is zo subjectief als humor. Waar bij de ene persoon de tranen over de wangen biggelen, noemt een ander aanstootgevend. Ik herinner me de rel die ontstond toen de heren van Jiskefet Sinterklaas een obscene scene lieten uitvoeren met meneer Edgar. 'Nou dan krijg je tenminste nog wat warms binnen.'

Beleid moet zo ondubbelzinnig zijn als binaire code: wel of niet, aan of uit. Geen borsten is dus ook geen borstvoedende vrouwen, geen topless jihad, geen vakantiefoto's. Maar waar ligt de grens bij vrouwonvriendelijke humor? Willen we eigenlijk wel dat ons de Amerikaanse moraal wordt opgelegd door de beheerders van Facebook? Wie bepaalt wat toelaatbaar is en wat niet?
Vrouwonvriendelijke 'humor' is walgelijk en iedereen die er om moet lachen ook. Ik wens dergelijke vervuiling niet in mijn timeline en ik zal iedereen die het plaatst subiet 'ontvrienden'. Net als in het gewone leven. Die vervelende oom die vrouwonvriendelijk grappen maakt op het familiefeestje vertel ik namelijk gewoon dat hij zijn opmerkingen beter voor zich kan houden in mijn bijzijn.

Maar ik heb ook problemen met censuur. Zowel in het gewone leven als op internet. Als straks de Facebookpolitie volledig bepaalt wat wel en niet toelaatbaar is, gaat dat ten koste van de vrijheid van meningsuiting. En daarmee is het probleem van de vrouwonvriendelijke humor nog niet opgelost, maar slechts verbannen naar de krochten van het internet en naar de huiskamerfeestjes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden