Willen en moeten

JEAN JACQUES SUURMOND

Op weg naar de poelier om een haantje te kopen voor de coq au vin, vraagt u zich misschien af wat een leuk vakantiespelletje zou zijn. Ik heb er een: het gaat over het verschil tussen 'moeten' en 'willen'. Therapeutisch verantwoord en nog spiritueel opwekkend ook. Kort samengevat: 'moeten' verwijdert ons van God terwijl 'willen' ons dichterbij hem brengt. Vraag is of het laatste aantrekkelijk is, want je weet nooit wat er dan gebeurt. Maar goed, op vakantie is een beetje avontuur nooit weg, toch?

Onze wil is ten diepste Gods wil tot liefde. Daarom zegt Jezus dat hij gekomen is om de wil van de Vader te doen. Wat wij echter onze wil noemen, is vaak een opgelegd 'moeten', waarmee wij onszelf en anderen manipuleren. Dan is de liefde gevlogen. Anderzijds is liefde zonder wil rommelig of sentimenteel.

Pak een A4-tje en een pen en zoek een rustig plekje op onder een boom of in een hoekje op een terras. In het midden van het vel papier trekt u een verticale lijn zodat u twee kolommen krijgt. Boven de linkerkolom schrijft u 'moeten' en boven de rechter 'willen'.

Links schrijft u iets wat moet, bijvoorbeeld 'Ik moet zorgen dat de kinderen het leuk hebben'. Schrijf daarna op dezelfde hoogte in de rechterkolom: 'Ik wil zorgen dat de kinderen het leuk hebben'. Lees nu hardop die twee zinnetjes na elkaar op en kijk of u daarbij verschil voelt. Grote kans dat u bij de eerste zin een zwaar gevoel krijgt en gaat zuchten, terwijl het effect van het tweede zinnetje veel lichter is. U komt bij uw wil die uiteindelijk Gods wil is en dus vrij en creatief. U merkt dat u keuzevrijheid krijgt, ermee kunt spelen. U verandert de tweede zin nu bijvoorbeeld in 'Ik wil zorgen dat de kinderen het leuk hebben, maar niet nu'. Of: 'Ik wil er helemaal niet voor zorgen dat zij het leuk hebben, laat mijn partner dat maar een tijdje doen'.

Dit herhaalt u een paar keer met andere dingen die u 'moet' met daarnaast de 'wil' variant. Belangrijk is dat u bij het oplezen van de twee zinnetjes het verschil ervaart zodat u steeds beter bij uw wil kunt blijven.

Het goede nieuws is dat volwassenen niets moeten. Kinderen wel, die moeten uitkijken als ze oversteken, ze moeten hun bord leeg eten enzovoorts. 'Maar ik moet toch aardig voor anderen zijn?', werpt u misschien tegen. Een betere vraag is: 'Wat wilt u?' Als u even niet aardig wilt zijn en dat ook toont, is dat een grotere blijk van liefde, omdat u in de waarheid blijft. Natuurlijk zijn er ook dingen die moeten, maar, als het goed is, wil je die ook. Omdat u vanavond coq au vin op tafel wilt, moet u naar de winkel voor een oude haan. Uw wil staat echter voorop. U wilt wat moet.

Louter moeten is opgelegd, komt als het ware van buitenaf. Dat vervreemdt ons van onze wil en daarmee van Gods wil. Dan ervaren we weinig liefde en bezieling. Willen, daarentegen, komt van binnenuit en is een bron van energie en creativiteit. We geven met onze hele persoon antwoord op een situatie en ervaren een diepe zin en geluk. We worden origineler en daarmee interessanter voor anderen. En ook lastiger, wat conflicten kan geven.

Laat dan maar zitten, zegt u? In dat geval zou u niet alleen uzelf verloochenen.

In de verte kraait een oude haan.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden