Willems-Orde voor held in Uruzgan

Balkenende in Uruzgan (Trouw)Beeld ANP

Vanwege persoonlijke moed en inspirerende leiding krijgt pelotonscommandant kapitein Marco Kroon de Militaire Willems-Orde 4e Klasse. Deze hoogste koninklijke onderscheiding wordt voor het eerst sinds vijftig jaar weer uitgereikt.

Premier Balkenende maakte gisteren, tijdens een onverwachts bezoek aan de Nederlandse troepen in Uruzgan, bekend dat de hoogste koninklijke onderscheiding voor moed, beleid en trouw aan Marco Kroon wordt uitgereikt. Kroon wordt Ridder der Militaire Willems-Orde 4e Klasse (zoals de onderscheiding officieel heet) voor ’meerdere, bijzondere gevechtsacties en zijn totale optreden als leider, militair en mens’. „We moeten trots zijn op helden zoals deze kapitein”, meende Balkenende. „Zij zorgen ervoor dat wij met zijn allen de Afghaanse bevolking een betere toekomst kunnen bieden.”

Ook minister Van Middelkoop (defensie) zei in een speciale verklaring trots te zijn op zijn militaire onderdaan: „Het zijn militairen die door hun ongekende persoonlijke moed, hun immense loyaliteit aan de missie en collega’s, maar vooral door hun unieke persoonlijkheid in moeilijke gevechtsomstandigheden, de grenzen van het mogelijke overschrijden.”

De 38-jarige inwoner van ’s Hertogenbosch leidde van maart tot augustus 2006 een peloton commando’s, in de periode dat de Task Force Uruzgan werd opgebouwd. Tijdens zijn zes maanden durende uitzending wist hij met zijn peloton verschillende zware en soms langdurige gevechten in zijn voordeel en zonder personele verliezen te beslechten. Daarbij ging hij persoonlijke risico’s niet uit de weg, bijvoorbeeld om een coalitiepartner in de gelegenheid te stellen een gewonde militair af te voeren. Een andere keer leidde hij zijn eenheid al vechtend uit een hinderlaag, terwijl de boordschutter van zijn eigen voertuig gewond was geraakt. Tijdens een andere gevechtsoperatie zuiverde hij een dorp, bergpas en een vallei van Taliban. Deze actie duurde negen dagen, waarbij elke dag moest worden gevochten.

Zijn ondergeschikten en leidinggevenden hebben hem voorgedragen voor deze dapperheidsonderscheiding. Deze voordracht was voor minister Van Middelkoop reden het Kapittel der Militaire Willems-Orde om een advies te vragen. Op basis daarvan heeft de minister Kroon bij de koningin voorgedragen voor de Willems-Orde. Deze wordt hem op 29 mei uitgereikt. Daarbij wordt hij middels een slag op zijn schouder ook geridderd.

De laatste keer dat een Militaire Willems-Orde aan een individuele militair werd uitgereikt was in 1955. Toen kregen de militairen J.H.C. Ulrici en T.E. Spier de orde. De eerste vanwege zijn rol in het Nederlands verzet én later in Nederlands-Indië, de tweede vanwege zijn inzet in eveneens Nederlands-Indië.

Er zijn nog elf dragers van de orde in leven, onder wie een Amerikaan en twee Canadezen. In de tijd dat prins Bernhard nog leefde, hadden dragers van de orde regelmatig met hem een diner. Voor een ridder die de onderscheiding draagt, moeten militairen in lagere en hogere rangen salueren. In 2006 kreeg de 1ste Zelfstandige Poolse Parachutisenbrigade de Militaire Willems-Orde. De orde werd door koning Willem I in 1815 ingesteld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden