Willems en Maher doorstaan schifting

Van Marwijk heeft een paar verrassinkjes in petto: Emanuelson, Maduro en Wijnaldum vallen af

HENK HOIJTINK | HOENDERLOO

De twee grootste talenten uit de Nederlandse competitie reizen donderdag met Oranje af naar het Zwitserse Lausanne, waar met een negendaags trainingskamp de EK-campagne wordt vervolgd. PSV-verdediger Willems en AZ-middenvelder Maher, beiden 18 jaar, doorstonden de eerste schifting van bondscoach Van Marwijk, die gisteren toch enige verrassinkjes in petto had. Tot de eerste afvallers in zijn voorselectie behoorden niet alleen - zoals verwacht - de nodige stagiaires, maar óók drie spelers die zich in een (iets) hoger segment mochten wanen: Emanuelson, Maduro en Wijnaldum.

Met hen werden de proefspelers Büttner, Viergever, De Vrij en de doelmannen Cillessen en Mulder alsmede de geblesseerde John van de lijst afgevoerd. Met duidelijke pennenstrepen, ingrijpender toch dan door menigeen was voorzien, bracht Van Marwijk de selectie na de tweedaagse trainingsstage in Hoenderloo terug tot 27 spelers.

Er scholen pijnlijke boodschappen in voor AC Milans reserve-middenvelder Emanuelson. Hij werd genoemd als gekunstelde kandidaat voor de toch al mager bezette linksbackpositie, die na de afzegging van de geblesseerde Pieters is opengevallen. Met de keuze voor Willems, en ook PSV's als centrumverdediger en back inzetbare dertiger Bouma, maakte Van Marwijk duidelijk dat hij een echte verdediger op die plaats wil. Voorts heeft Emanuelson het als middenvelder moeten afleggen tegen Maher.

Het is niet de enige scherpe beslissing in de orde van de middenvelders, waarin Maduro en Wijnaldum weinig waarde voor Oranje hebben gehad. Dat de Ajax-controleur Anita zou worden gehandhaafd, mocht al worden verwacht, maar dat ook zijn ploeggenoot Siem de Jong er voorlopig nog bij is, mag erop duiden dat Van Marwijk in dit echelon verfrissing zoekt. Van de negen nieuwelingen zonder interlandervaring overleefde naast Willems en Maher ook Heerenveen-aanvaller Narsingh de eerste schifting. Voor de definitieve EK-selectie, op 29 mei in te dienen, moeten er nog vier spelers afvallen.

In de partijvormen was gisteren op het trainingsveld in Hoenderloo weldra bevestigd waar het enige zwaartepuntje van de trainingsstage lag. De tweedaagse diende grotendeels als kennismaking voor stagiaires die wellicht ooit, de een meer dan de ander, van nut voor Oranje kunnen zijn. Maar voor de linksachterpositie golden de sessies zichtbaar ook als een test voor het heden. Van Marwijk beproefde drie kandidaten langduriger. Willems en Viergever wisselden elkaar gistermorgen af als linksachter bij de ene partij, terwijl oudgediende Bouma de positie bij de andere bezette. Sporadisch vervoegde Anita zich in diens zone, de allrounder die ook links in de defensie zou kunnen worden ingezet.

Willems toonde zich feller dan Viergever, en doortastender aan de bal. Waarschijnlijk had hij in het hoofd van Van Marwijk vooraf al een lichte voorsprong, als de enige kandidaat die bij zijn club ook daadwerkelijk als linksback speelt.

De keuzes van Van Marwijk prikkelen bovenal omdat talent van, hoe pril ook nog, een hogere orde eruit is gepikt - Willems als een atletische verdediger met gewaagde aanvallende acties, Maher als een behendige én strijdvaardige rasvoetballer. Voor de laatste is de concurrentie nog erg groot, maar voor Willems hoeft een basisplaats niet eens ver weg te zijn.

Vóór de laatste schifting speelt Oranje twee oefenduels, tegen Bayern München en Bulgarije. Als Willems mag spelen, zal hij net niet de jongste na-oorlogse debutant zijn: Vanenburg was begin jaren tachtig enkele dagen jonger. Maher, driekwart jaar ouder, zou zich in het rijtje van 18-jarige debutanten tussen Van der Vaart en Sneijder voegen.

Schreuder assistent
Assistent-trainer Alfred Schreuder van FC Twente treedt na het aanstaande EK toe tot de technische staf van Oranje. Hij wordt de opvolger van Phillip Cocu, die bondscoach Bert van Marwijk sinds diens aantreden in 2008 terzijde stond. Cocu wil zich na het EK volledig wijden aan zijn werkzaamheden bij PSV, waar hij het hoogste juniorenteam onder zijn hoede neemt en tevens soms bij de trainingen van de hoofdselectie aan de zijde van de nieuwe trainer Dick Advocaat op het veld zal staan.

Cocu is de tweede oorspronkelijke assistent van Van Marwijk die terugtreedt. Eerder moest Frank de Boer afhaken als hulpcoach bij Oranje, nadat hij eind 2010 naar voren was geschoven als hoofdtrainer bij Ajax. Hij werd opgevolgd door Ernest Faber, die inmiddels ook assistent bij PSV is.

Het patroon dat assistenten bij Oranje ook aan een club verbonden zijn, blijft gehandhaafd. Schreuder, die bij de KNVB een contract tekende tot en met het WK 2014, blijft ook werkzaam als assistent bij FC Twente.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden