'Willem van Oranje vroeg niet om medelijden voor Nederlandse volk'

Willem van Oranje Beeld
Willem van Oranje

Willem van Oranje kan zijn historische laatste woorden niet hebben gesproken. De 'Vader des Vaderlands' was toen hij op 10 juli 1584 werd neergeschoten op slag dood.

Dat is een van de resultaten uit de uitgebreide reconstructie van de moord die het Erfgoed Delft en het EO-programma Blauw Bloed hebben gemaakt, met behulp van moderne forensische onderzoeksmethoden.

De meeste geschiedenisboeken stellen dat Van Oranje in zijn laatste adem de woorden 'Mijn God, heb medelijden met mij en met dit arme volk' uitsprak. Maar een forensisch arts heeft nu het originele sectierapport opnieuw geïnterpreteerd. 'De kogel heeft de linkerzijde van zijn hartkamer weggeslagen', stelt deze. 'Dan treedt de dood onmiddellijk in. De mogelijkheid dat Van Oranje nog iets heeft gesproken, acht ik uitgesloten.'

Willem van Oranje leidde in de tweede helft van de 16e eeuw de opstand tegen de koning van Spanje, die ontaardde in de Tachtigjarige Oorlog. De uitzending van Blauw Bloed over de reconstructie van de moord is zaterdagavond te zien op Nederland 2.

Op 1 april opent in Het Prinsenhof in Delft, waar de moord plaatsvond, de tentoonstelling Cold Case over de reconstructie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden