Willem Ruis' desperate schreeuw om aandacht

MUSICAL

Willem Ruis, de show van zijn leven Janke Dekker Producties ****

Wie zit er nog te wachten op een musical over een quizmaster die al bijna dertig jaar geleden is overleden?

Natuurlijk, Willem Ruis was in de jaren dat hij spelshows presenteerde (1976-1986) een flamboyante vernieuwer. Hij kuste kandidaten, daagde ze uit of sprak ze streng toe, hij danste, zong, gebruikte humor en was brutaal. Maar wie nu naar die shows kijkt, ziet toch een inmiddels gedateerde manier van televisie maken. Moet je dat dan in het theater nog eens overdoen?

Janke Dekker stak als kleine producent haar nek uit en gelukkig maar, want Dekker keek met haar creatieve team voorbij 'Willem Ruis, de tv-vernieuwer'. Ruis' carrière is eerder een kleurrijke arena voor een levensverhaal dan het hoofdonderwerp. Natuurlijk gaat het over een man wiens tv-werk voor alles ging - wat hem ook zijn huwelijk kostte. Maar in het script van Lucas de Waard en Johan Timmers gaat het vooral over een man die wanhopig zoekt naar liefde en erkenning, naar mensen die van hem houden, en dan in het bijzonder zijn afstandelijke vader die nooit trots op hem was. Dat hij niet eens de naam van zijn vader mocht dragen zat hem erg dwars. Ruis' zoektocht naar liefde ontaardt in een desperate schreeuw om aandacht in tv-shows vol exponentiële glitter, glamour en sensatie.

Xander van Vledder speelt Ruis zeer overtuigend. In de showscènes lijkt de quizmaster met veel flair en een wervelende woordenwaterval daadwerkelijk voor je te staan. Op andere momenten leef je met de vertwijfeld zoekende man mee, en voel je zijn angst voor eenzaamheid en leegte.

Regisseur Geert Lageveen speelt mooi met een vervagende grens tussen droom en werkelijkheid, met slow motion fragmenten, ingetogenheid, maar vooral toch veel vaart. De rollen van de personages om Ruis heen blijven wat oppervlakkig. Dat is jammer, maar het ensemble danst, speelt en zingt goed. De muziek bestaat uit bekende nummers die keurig zijn bewerkt, maar nergens echt betoveren. De spanning van het verhaal wordt wel steeds sterker, met net als in Ruis' shows de dreiging van de elektrische spiraal als spektakelstuk.

Zijn plotselinge dood wordt subtiel vermeden. In plaats daarvan zien we zijn vader die uiteindelijk toch trots op hem is en hem zijn achternaam gunt. Maar dan is het te laat. "Als ik nu dood ga, staat er Ruis op mijn graf", antwoordt de zoon.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden