Willem Nijholt vindt rol Joseph zwaar

(Novum) - De winnaar van het Avro-programma Op zoek naar Joseph moet stevig in zijn schoenen staan. "De hoofdrolspeler moet zich straks bewust zijn van het feit dat hij een bijzonder persoon speelt", vindt musicalcoryfee Willem Nijholt. "Eigenlijk moet het een brutale schat zijn met een goede stem."

In het televisieprogramma wordt gezocht naar de titelrol in de musical 'Joseph and the amazing technicolor dreamcoat'. Het stuk is vanaf 22 november voor het eerst in Nederland te zien. Joop van den Ende Theaterproducties brengt de musical op de planken in het Utrechtse Beatrixtheater. De zoektocht naar de hoofdrol komt dit najaar op televisie. In de jury van het programma nemen Paul de Leeuw, Pia Douwes en Erwin van Lambaart plaats.

Nijholt heeft wekelijks de keuze om tijdens de sing-off een kandidaat naar huis te sturen. Dit deed hij al eerder bij de televisiezoektocht naar Evita. "Ik vind het heerlijk dat het programma de vorige keer zo is aangeslagen", zegt hij. "Wat ik jammer vind is dat de mensen mijn rol zien als het wegsturen van iemand. Ze beseffen niet dat het publiek de jongens die de minste stemmen krijgt, wegstuurt en dat ik er nog eentje mag redden."

De musical is een bewerking van het verhaal over Jozef in het oude Egypte. Het bijbelse thema schrikt de mensen volgens Nijholt niet af. "Ik was eerst ook wat sceptisch en dacht: moet je dat wel doen? Het zou saai kunnen worden", vertelt de 74-jarige musicalster. "Maar het is een heel vrolijke musical, ik kwam er helemaal blij uit. Daarnaast heeft het prachtige, goed in het gehoord liggende muziek. Het is de enige musical ter wereld waarin zeven muziekstijlen verenigd worden."

'Joseph and the amazing technicolor dreamcoat' betekende het musicaldebuut van Tim Rice en Andrew Lloyd Webber. Het stuk draait om Jozef, die tot jaloezie van zijn elf broers door zijn vader wordt voorgetrokken. Zij verkopen Jozef als slaaf, maar hij krabbelt op en weet zich op te werken tot machtigste man van Egypte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden