Recensie

Willem Jeths' 'Requiem' maakt indruk

Jeths (1959) schreef zijn dodenmis in opdracht van de Matinee Beeld ANP
Jeths (1959) schreef zijn dodenmis in opdracht van de MatineeBeeld ANP

KLASSIEK
Radio Filharmonisch Orkest & Groot Omroepkoor
Berg, Jeths
★★★★☆

Frederike Berntsen

Scheurtjes in het pleisterwerk van de Grote Zaal na de uitvoering van Willem Jeths' 'Requiem'? Niet uitgesloten. Vloer en stoelen trilden tijdens de ZaterdagMatinee, toen de nieuweling ten doop werd gehouden.

Jeths (1959) schreef zijn dodenmis in opdracht van de Matinee. Een tipje van de sluier werd opgelicht in 2015 met 'Mors Aeterna', eveneens gespeeld door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van James Gaffigan.

Jeths' opus voor sopraan, bariton, koor en groot orkest, gebaseerd op de Latijnse requiemtekst, ontpopte zich als een dramatisch geladen stuk waarin de delen zonder onderbreking in elkaar overgaan. Massieve hamerslagen, scherpe klankerupties, een weelderig bloeiend geluid; dit alles heeft in het handschrift van deze componist urgentie en dwingt volledige concentratie af.

Balans

Sopraan Kelly God, bas-bariton Andreas Wolf en het Groot Omroepkoor droegen de tekst, rechtdoorzee en glashelder. Hulde voor Gaffigan, die de juiste balans vond tussen berusting en een voorwaartse blik. Koor en orkest onderstreepten hoe terecht de toekenning van de Concertgebouw Prijs 2017 is.

Ook Alban Berg werd aangespoord door de dood: zijn Vioolconcert is een in memoriam voor Manon Gropius, dochter van Alma Mahler. Een ideale verklanking vergt daadkracht én breekbaarheid; de vervoering die dat laatste in de hand werkt, bleek voor Leila Josefowicz moeilijk op te brengen.

Aan de toon van deze violiste kleeft iets slordigs. Mede daardoor bleven rust, reinheid en regelmaat - nodig om de grootsheid van dit concert over het voetlicht te brengen - achterwege. Gemiste kans.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden