Willem Jan Otten krijgt Busken Huet-prijs voor essays in 'De Letterpiloot'

Van onze kunstredactie AMSTERDAM - De schrijver Willem Jan Otten krijgt voor zijn essaybundel 'De Letterpiloot' de Busken-Huetprijs 1995. Het Amsterdams Fonds voor de Kunst reikt de prijs, waaraan 15 000 gulden is verbonden, jaarlijks uit aan de auteur van een essay of biografie.

De jury roemt de uitzonderlijke wijze waarop Otten in de vorig jaar uitgekomen bundel het thema van de verbeelding in film, theater en literatuur analyseert. In 'De Letterpiloot' bespreekt hij onder meer Shakespeare's 'Othello', een film van de Japanner Ozu en gedichten van de Amerikaan Wallace Stevens. Ook vergelijkt hij het werk van Harry Mulisch met dat van Anton Koolhaas, A. Alberts en Arthur van Schendel, en slaat het op grond van eigen maatstaven aanmerkelijk minder hoog aan.

De taal in 'De Letterpiloot' is volgens de jury “heel poëtisch (. . .) en tegelijkertijd haast mathematisch nuchter ten opzichte van de emotie die ze bevatten.” Criticus Ton van Deel noemde de bundel in zijn overzicht voor deze krant van de literaire produktie van 1994 een van de 'onontbeerlijke boeken'.

Behalve als essayist is Willem Jan Otten ook actief als dichter, romancier en journalist. Vorig jaar bracht hij ook de roman 'Ons mankeert niets' uit. De auteur wilde niet dat dit werk kandidaat stond voor de Libris-literatuurprijs, die dindsdagavond uitgereikt werd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden