Willem Holleeder is niet zo'n verenigingsmens

Om het wereldleed te kunnen blijven verdragen, let ik soms op impliciete grappen. Dan bedoel ik dus niet die ingestudeerde meligheid van 'The comedy factory' (RTL 4), nee ik zoek naar serieuze uitspraken die, als je er dieper over nadenkt, bijzonder lachwekkend zijn. De openingszin van Janneke Willemse bijvoorbeeld, samen met Charles Groenhuijsen het nieuwe gezicht van 'WNL op zondag': "Vanaf vandaag zal dit programma er iets anders uitzien", zei ze. Moet je nagaan: Eva Jinek, de glamoureuze feelgood-koningin van de zondagochtend, is tegen haar zin vervangen door een christelijk-gereformeerde verjaardagsvisite, en dat heet dan 'ietsje anders'. Het zou ongeveer hetzelfde zijn als schrijfster Marjolijn Februari na haar transformatie tot Maxim Februari verbijsterd tegen Matthijs van Nieuwkerk had gesnauwd: "Wat zit je nou toch naar me te staren? Heb ik iets van je 'an of zo?"

Groenhuijsen had een mopje bedacht. "Guus Meeuwis, de man van 'Het is een nacht', heeft zich verslapen." En na een kwartier, toen de zanger eindelijk binnenkwam: "Guus Meeuwis, de man van 'Het is een nacht', heeft zich verslapen." Een zes minnetje, Charles, hooguit een zesje. Leuker was hoe hij Twitter uitspreekt. Als twidderrrr. Op z'n vet Amerikaans dus. "Staat er nog iets op twidderrr?" Geestig, maar het was dan ook niet ingestudeerd. Dat was evenmin het geval met de lijst van geschenken die gast Klaas Dijkhoff (VVD Kamerlid) bijhoudt op internet. Hij wil een integere liberaal zijn, dus noteert hij zelfs het onooglijkste cadeautje met bloedige ernst: fles wijn van de ambassadeur van Kroatië, aftershave van Cosmopolitan ('meest sexy politicus'), een das van Brabant Magazine, en een adoptiekip. Die adoptiekip was verreweg het grappigst.

'Knevel & Van den Brink' (EO) had in zijn eerste uitzending van het nieuwe seizoen zoveel rampspoed dat de tafel er bijna van doorboog: arrestatie van Willem Holleeder, Syrische burgeroorlog, verdreven christenen (ook al Syrië), moord op Ingrid Visser en Lodewijk Severein, en de begrafenis van de vermoorde Julian en Ruben in Zeist. Pfffft. Ze doen het erom, denk ik, die Knevel & Van den Brink.

Er was alle ruimte voor een wat luchtiger onderwerp, want de familie van Julian en Ruben wil uitdrukkelijk buiten de publiciteit blijven. Maar wat doet de EO? Die haalt een oud familiedrama uit het archief en nodigt de overgebleven moeder, Elisa Hoogendoorn, uit de tragedie nog eens in geuren en kleuren te vertellen. Wie schiet daar nu iets mee op? De moeder van Julian en Ruben? Die gaat echt niet voor de tv zitten. Elisa Hoogendoorn? De kijker? Waarschijnlijk alleen 'Knevel & Van den Brink' zelf.

De eerste uitzending was kortom bijna niet om door te komen, dus ben ik maar weer gaan speuren naar de impliciete grap. Ik heb er een paar gevonden. Zo vroeg Tijs van den Brink aan misdaadverslaggever Bas van Hout: "Holleeder is toch vice-voorzitter geworden van een motorclub?" "Ja", antwoordde Van Hout, "maar hij is niet zo'n verenigingsmens." Later, toen Van den Brink wilde weten of Holleeder alleen maar criminele dingen kan doen, schoot Van Hout uit z'n slof: "Je drukt hem nu wel heel erg in de criminele hoek."

En hij meende het nog ook. Wat een grap.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden