Willem de Kooning Academie vereeuwigt koning Willem-Alexander

Examenleerlingen illustratie van de Willem de Kooning Academie, kunstacademie in Rotterdam, kregen van Trouw de opdracht een staatsieportret van koning Willem-Alexander te maken. Ze hadden een week de tijd, mochten zelf kiezen welke technieken en materiaal ze gebruikten, en belangrijk: alles was mogelijk, ze mochten zich helemaal uitleven.

De 25 deelnemers hebben mooi, soms zelfs prachtig werk gemaakt, zoals te zien is in deze Verdieping. De studenten worden binnenkort op de redactie uitgenodigd, waar ze hun portfolio kunnen toelichten. Wie weet, kan de krant een toekomstige illustrator uit hun midden tegemoet zien. De Willem de Kooning Academie leverde in het verleden grote namen af als John Rädecker, Kees Torn, Klaas Gubbels, Kees van Dongen, en niet te vergeten: Fiep Westendorp, de vaste illustrator van Annie M.G. Schmidt.

Wat ons en hun hoofddocent op de academie, Danai Fuengshunut, verbaasde, is dat er nauwelijks kritiek op de nieuwe koning in de beelden zichtbaar is. "Na afloop viel me op in gesprekken met de studenten - ze zijn tussen de 20 en 25 jaar - dat ze inderdaad relatief positief gestemd zijn over hun nieuwe staatshoofd." Hoe anders was dat 33 jaar geleden, rond die niet geheel geruisloos verlopen inhuldiging van zijn moeder.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden