Willem-Alexander neemt afscheid als 'waterprins'

null Beeld anp
Beeld anp

Prins Willem-Alexander zet vrijdag een punt achter een van zijn belangrijkste taken van de afgelopen jaren. Tijdens de internationale viering van Wereldwaterdag in Den Haag houdt hij zijn laatste grote toespraak als voorzitter van de VN-adviesraad voor water en sanitatie (UNSGAB). Die functie geeft Willem-Alexander op omdat hij eind april koning wordt. Hij zal echter bij het onderwerp betrokken blijven, zo verzekerde de prins vorige maand in New York. 'Het is zo'n deel van mijn leven geworden, dat zal ik zeker niet meer los kunnen laten."

Prins Willem-Alexander blikt in zijn afscheidsrede terug op wat de sinds 2006 door hem geleide raad in de afgelopen jaren heeft bereikt en hij kijkt alvast vooruit naar het werk dat er nog ligt. Toenmalig VN-secretaris-generaal Kofi Annan vroeg Willem-Alexander voorzitter te worden om wereldwijd aandacht te vragen voor de zogenaamde millenniumdoelen op het gebied van water en sanitatie. Doelstelling bij de millenniumwisseling was dat in 2015 1,6 miljard meer mensen toegang zouden hebben tot wc's en 1,1 miljard meer mensen tot schoon water.

'Het is onaanvaardbaar dat een groot deel van de wereldbevolking nog steeds onder omstandigheden leeft die we in Nederland 150 jaar geleden al niet accepteerden', zei de prins 5 jaar geleden bij de viering van Wereldwaterdag in Rotterdam. Dat jaar was door de VN uitgeroepen tot 'internationaal jaar van de sanitatie'.

Willem-Alexander reisde de wereld rond om aandacht te vragen voor fatsoenlijke sanitaire voorzieningen voor iedereen. 'Geen makkelijk onderwerp', wist hij. Volgens de prins waren daarvoor niet zozeer nieuwe plannen nodig als wel de uitvoering van bestaande plannen. De internationale voortrekkersrol van Willem-Alexander vloeide voort uit zijn door zijn vader prins Claus ingegeven besluit in 1997 zich toe te leggen op watermanagement. 'Ik heb er nog geen seconde spijt van gehad', zei hij 3 jaar later, toen hij in Den Haag het tweede Wereld Water Forum voorzat en naam maakte als 'watermanager'. 'Ik ben geen techneut en geen ingenieur. Ik graaf niet in de klei, maar ik kan de problemen wel aankaarten en onder de aandacht brengen', aldus de prins over zijn rol.

'Hij heeft die keuze op het juiste moment gemaakt, dus niet pas toen het in de mode was gekomen', meende oud-minister Jan Pronk aan de vooravond van Wereldwaterdag in 2008. Het voorzitterschap is een goede voorbereiding gebleken op het aanstaande koningschap. De prins heeft zich wereldwijd onder meer kunnen bekwamen in diplomatie, onderhandelen en geduld uitoefenen. Ook kon hij één van Nederlands sterkste punten - waterbeheer - onder de aandacht brengen. Willem-Alexander was daarbij niet alleen internationaal actief. In eigen land werd hij in 2000 voorzitter van de commissie integraal waterbeheer en de opvolger daarvan, de adviescommissie water.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden