'Willem-Alexander in Suriname verwekt'

'Prinses glimlach' Beatrix en prins Claus meermaals te gast, ook tijdens hun huwelijksreis in 1966

PIETER VAN MAELE | PARAMARIBO

Verse papaja en grapefruit, daarna toast en een zachtgekookt eitje - kooktijd vier minuten. Als de dag van gisteren herinnert voormalig hofmeester Rajendre Persad Sahadew Lall (69), toen in dienst van gouverneur Johan Ferrier, zich nog het ontbijt dat hij eind 1975 dagelijks serveerde aan prinses Beatrix en prins Claus. "Ze sliepen naast elkaar, in een gróót bed in het gouvernementshuis", glimlacht Sahadew Lall voorzichtig. Als hofmeester zette hij 's morgens hun schoenen klaar en schonk hij 's avonds de wijnglazen vol. "Ze kregen maar niet genoeg van het Surinaamse eten. Verder waren ze eigenlijk heel gewoon, speciale wensen hadden ze niet."

Suriname mag dan 37 jaar onafhankelijk zijn, in de voormalige kolonie koestert de oudere generatie nog levendige herinneringen aan Beatrix, die eind volgende maand afstand doet van haar troon. Best opmerkelijk, want als koningin bracht ze nooit een bezoek aan Suriname. Daar staken opeenvolgend de staatsgreep (1980), de succesvolle politieke carrière (vanaf 1996) en uiteindelijk het presidentschap (2010) van Desi Bouterse een stokje voor.

Voor haar troonsbestijging was Beatrix wel meermaals te gast in Suriname, waar de media haar voor het eerst 'prinses glimlach' noemden. Ook Joan en Kathleen Ferrier, dochters van Johan Ferrier, later de allereerste president van Suriname, maakten haar van dichtbij mee. "Tijdens haar huwelijksreis in 1966 logeerde ze bij ons thuis. We waren toen twaalf en negen jaar oud. Het leek wel een familiebezoek. Als het even kon maakten we boottripjes met de Oranjes, 's avonds werd door onze moeder gekookt. We hielden ons muisstil om niets te missen van de gesprekken. Ze benadrukte vaak dat Suriname voor zijn ontwikkeling kan bogen op een krachtige bevolking, waarvan ze vond dat die het heft in eigen handen moest nemen", vertellen de twee zussen eensgezind.

"Ze was er bovendien altijd zelf zo verbaasd over dat ze zo populair is in Suriname", vult ex-parlementsvoorzitter Emile Wijntuin aan. De politicus stond bij Beatrix op 25 november 1975, toen voor het gouvernementshuis in Paramaribo de onafhankelijkheid werd afgekondigd. "Tijdens haar bezoeken aan Suriname maakte ze echt met iedereen een praatje. Ze gedroeg zich zeker nooit afstandelijk." Zo is op televisiebeelden van de onafhankelijkheidsviering te zien hoe prins Claus en prinses Beatrix opgewekt met elkaar dansen op het staatsbal in hotel Torarica. Wijntuin lacht: "Het innigst waren ze echter tijdens hun huwelijksreis. Toen in 1967 werd aangekondigd dat de prinses zwanger was, begonnen we hier direct te rekenen. Het klopt als een bus: Willem-Alexander is verwekt in Suriname. De aftrap werd gegeven tijdens een bezoekje aan het binnenland, en 'het doelpunt' is volgens mij gescoord in het logeergebouw van Moengo."

Wat de Surinamers dan verwachten van toekomstig koning Willem-Alexander? Zolang Bouterse de presidentiële ambtsketen blijft dragen, blijft een koninklijk bezoek een utopie. Hofmeester in ruste, Sahadew Lall zucht. "Nederland toont geen respect voor Bouterse, en op zijn beurt waardeert Bouterse Nederland niet. Ik mis president Ferrier, toen was er nog wel wederzijds respect. Hopelijk komt het ooit weer goed. Het zou geweldig zijn als koning Willem-Alexander eens in Torarica komt logeren. Dan wil ik met alle liefde weer de toast opdienen."

Juliana laatste vorstin in Paramaribo
Het allereerste bezoek van een lid van het koningshuis stamt van 24 juni 1835, toen prins Hendrik - de derde zoon van koning Willem II - na een scheepsreis van vijf weken een halve maand lang in de kolonie verbleef. Volgens de Surinaamsche Courant van 26 juni 1835 reisde de prins met in zijn gevolg 'acht welgekleede negerslaven'.

Eind 1955 bezochten koningin Juliana en prins Bernhard Suriname. Juliana was de allereerste - en vooralsnog meteen ook de allerlaatste - vorstin die Paramaribo bezocht. Bernhard opende de Surinaamse bierbrouwerij, Juliana werd vlak voor terugkeer naar Nederland geridderd tot grootmeester in de Ere-Orde van de Gele Ster. Het duurde tot februari 2012 tot die onderscheiding voor een tweede maal zou worden uitgereikt: Desi Bouterse schonk hem aan de West-Afrikaanse dictator Teodoro Obiang, sinds 1979 president van Equatoriaal-Guinea.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden