'Willem-Alexander had in het interview precies in de gaten waar de grenzen lagen'

Beeld ANP

Wat vonden mensen die koning Willem-Alexander op de voet volgen van het vraaggesprek met Wilfried de Jong?

Justine Marcella, hoofdredacteur Vorsten:

“Nederland heeft kennisgemaakt met de ware Willem-Alexander. Dit interview deed hem recht, zo ken ik hem al twintig jaar. We zagen de mens achter de koning, die enthousiast kon worden in zijn imitatie van Nelson Mandela, of van Koot en Bie. Die besefte wat de dood van zijn broer voor zijn moeder heeft betekend en daarbij heel goed wist te ­reflecteren op zijn eigen jeugdige roekeloosheid.

Ik vond het ook heel stoer hoe hij over zijn mindere kanten sprak. Dat hij nukkig kon zijn en dat hij blij was dat Máxima zich daarin vergevingsgezind toonde. Of hoe ze afspraken hadden gemaakt met hun dochters over het gebruik van de mobieltjes, en daar niet altijd even consequent in waren. Dat was voor elke ouder heel herkenbaar.

Hij wil ook heel duidelijk een verbindende rol spelen. Dat past goed in deze tijd, waar groepen vaak tegenover elkaar staan. Ik vond het mooi hoor, zo openhartig als hij was. Dat zie ik koning Filip van België nog niet doen.”

Coos Huijsen, oud-Kamerlid en historicus:

“Bij de voorbereidingen voor mijn boek over het ambtsjubileum van koningin Beatrix, verkeerde ik veelvuldig op het hof en toen maakte de kroonprins een prettige en ontspannen indruk. Het was toen al duidelijk dat Willem-Alexander dicht bij de mensen wilde staan, net als zijn grootmoeder, koningin Juliana. Die lijn werd in het interview bevestigd.

Beatrix beschouwde het ambt meer theoretisch. Ze ging vaak met journalisten in gesprek over de invulling van het koningschap. Hoe ze dat in een moderne samenleving moest vormgeven. Willem-Alexander heeft een meer persoonlijke benadering. Hij is zichzelf gebleven, hij komt heel authentiek over.

De Britse prins Harry toonde zich laatst ook zo openhartig, over het verdriet om zijn moeder. Maar Willem-Alexander is vijftig en koning, dat is toch van een andere orde.

De Oranjes zijn altijd een beetje kopschuw geweest tegenover de ­media. Dat gold ook voor Willems moeder en grootmoeder. Hij heeft het zeker niet met de paplepel binnengekregen. Nu heeft hij zich verenigd met zijn rol. Hij zit duidelijk lekker in zijn vel.”

Joop van den Berg, politicoloog en oud-docent van Willem-Alexander:

“Het was een redelijk open interview. Ik ken hem als een spontane kerel en zo kwam hij ook naar voren, maar op belangrijke momenten was hij wel behoedzaam. Hij had precies in de gaten waar de grenzen lagen. Zo vertelde hij openhartig over zijn relatie met zijn broers, maar je voelde dat het meer geknetterd had dan hij vertelde.

Hij heeft moeten leren om in het openbaar de rem erop te houden. Om niet, zoals hij thuis gewend was, spontaan de eerste reactie eruit te gooien.

Hij onderscheidt zich in dit interview wel van zijn moeder. En laat meer van zijn persoon zien. Beatrix schermde haar privéleven zo veel mogelijk af. Maar zo groot zijn de verschillen niet. Iedereen vindt ­Beatrix afstandelijker, maar als je haar van nabij meemaakt, blijkt ze een heel spontane vrouw die het hart vaak op de tong heeft. Alleen had zij er bij haar aantreden behoefte aan het ambt zakelijker te maken. Om mens en ambt te scheiden. Willem-Alexander schroeft dat weer wat terug.”

Lees ook: Gewoon een aardige vent aan de leiding, misschien is dat precies wat Nederland prettig vindt

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden