Willem-Alexander en Beatrix op 2-euro munt

null Beeld ANP
Beeld ANP

Prins Willem-Alexander komt volgende week samen met zijn moeder koningin Beatrix in een oplage van 20 miljoen in omloop. De Koninklijke Nederlandse Munt geeft namelijk in opdracht van staatssecretaris Frans Weekers van Financiën bijzondere munten van 2 euro uit met daarop de beeltenis van moeder en zoon.

De Munt haakt daarmee in op de uitgave van 33 jaar geleden, toen Beatrix bij de troonswisseling op 30 april 1980 werd afgebeeld met koningin Juliana. Elk land dat euro's uitgeeft mag jaarlijks één bijzondere munt van 2 euro uitgegeven die in het gehele eurogebied geldig is. Bijzondere herdenkingsmunten met een andere waarde, zoals het 'Grachten Vijfje' bijvoorbeeld, zijn alleen in het land van uitgifte zelf geldig.

Nederland is tot nu toe zeer terughoudend geweest in het uitgeven van bijzondere munten van 2 euro, in tegenstelling bijvoorbeeld tot België, Duitsland en Luxemburg die bijna elk jaar met een extra munt komen. Deze 2-euro munten zijn bij verzamelaars zeer gewild. Opmerkelijk is dat de Koninklijke Nederlandse Munt op de munt 28 januari als datum vermeldt, de dag waarop koningin Beatrix haar aftreden aankondigde en niet 30 april, de dag van de daadwerkelijke troonswisseling.

Na de inhuldiging van koning Willem-Alexander komt zijn portret op alle Nederlandse euromunten, maar daarvoor moet eerst nog een ontwerp worden gemaakt en dat moet ook de instemming krijgen van de nieuwe vorst.

Als de traditie wordt gevolgd, zal koning Willem-Alexander op de toekomstige munt naar rechts kijken. Zijn voorgangster Beatrix staat, zowel op de euro als op de gulden, altijd met haar gezicht naar links afgebeeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden