willem alexander dirigeert de bomenmars

Prins Willem Alexander dirigeert zaterdag vanuit Amersfoort 'De Nationale Bomenmars'.

De mars is het startsein voor een actie voor de Vereniging tot behoud van natuurmonumenten. 'De Nationale Bomenmars' is een bewerkte versie van 'De Fanfare' van Toon Hermans. De vierentwintigjarige prins van Oranje heeft geen speciale muzikale achtergrond. Een beroepsdirigent zal zijn taak daarom na enkele minuten overnemen.

philip freriks 'op z'n frans' in new york

De Franse taal zal zaterdag nog een keer internationaal schitteren. Uitgerekend in de vergaderzaal van de Verenigde Naties in New York, waar Franse diplomaten met hun neus bovenop de achteruitgang van de internationale rol van hun taal hebben gestaan, zal het morgen draaien om het accent circonflexe, hangen op de passe simple en helemaal misgaan bij de subjonctif.

Het is dicteetijd, en waar Philip Freriks het een paar maanden terug al heel wat vond dat het Nationaal Dictee in de Eerste Kamer plaatsvond, doet de bekende televisiepresentator Bernard Pivot het voor les championnats d'orthographie met de vergaderzaal van de hele wereld.

In het dictee zijn drie prijzen te verdienen: die voor de best spellende francais of francaise, die voor de best spellende inwoner van een francophone land en die voor de best spellende echte buitenlander. Het is de laatste keer dat het nationale Franse dictee, dat het Nederlandse tot voorbeeld heeft gediend, op zo'n grote schaal wordt gehouden.

Volgend jaar krijgt het kampioenschap een wat andere opzet en blijft het een binnenlandse aangelegenheid.

De 260 kandidaten krijgen een tekst die de inwoner van welk continent dan ook moet kunnen aanspreken, aldus Bernard Pivot. Het kampioenschap wordt wereldwijd uitgezonden, onder andere via het in Nederland te ontvangen TV5.

Direct daarna volgen oplossing en prijsuitreiking, opgefleurd door zang van Eartha Kitt en Grace Jones - in het Frans. Pivot noemt het een "malicieus toeval" dat het kampioenschap samenvalt met de definitieve doorbraak van de Angelsaksische cultuur in Frankrijk: de opening van Disneyland.

kohl weekje op water en thee

De Duitse bondskanselier, Helmut Kohl, is gisteren aan zijn jaarlijkse 'vermageringsvakantie' begonnen. Kohl zal de eerste week in het Oostenrijkse Hofgastein slechts thee en mineraalwater drinken, de tweede bestaat zijn zelf-opgelegde dagelijkse dieet uit melk en twee droge broodjes.

Met deze kuur hoopt de 1,94 meter lange Kohl zijn overtollige gewicht kwijt te raken, maar volgens sommigen zal het verloren gewicht er zo weer aan zitten wanneer Kohl aan het dagelijks leven in Bonn deelneemt.

Kohl woog vorig jaar aan het begin van zijn vermageringskuur 115 kilo en wist 8 kilo kwijt te raken. Met welk gewicht Kohl dit jaar is begonnen, is voorlopig staatsgeheim'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden