Willem-Alexander benoemd in sleutelfunctie bij VN

NEW YORK (ANP) - Willem-Alexander wordt voorzitter van de Adviesgroep Water en Sanitaire Voorzieningen van de Verenigde Naties. Scheidend secretaris-generaal Annan heeft de prins benoemd als voorman van deze onafhankelijke 'United Nations Secretary-General's Advisory Board on Water and Sanitation'.

De watermanager-prins zal van woensdag tot en met vrijdag in Tunis al de zevende vergadering van de adviseursgroep voorzitten. Kofi Annan stelde de groep ruim twee jaar geleden in.

De negentien leden tellende groep houdt zich bezig met praktische en concrete maatregelen om de zogenoemde millenniumdoelstellingen voor water en sanitair te verwezenlijken. Volgens de Unicef-doelstellingen moeten uiterlijk in 2015 1,6 miljard mensen sanitaire voorzieningen en 1,1 miljard mensen minstens schoon water onder handbereik hebben gekregen.

Troonopvolger

De troonopvolger is verguld met zijn nieuwe baan. Hij ervaart de benoeming als erkenning van zijn activiteiten op het gebied van waterbeheer. Hoe lang de prins, voor wie het koningschap toch dichterbij kruipt, de functie zal uitoefenen, weet hij niet. ,,Het is wel voor de langere termijn, al weet ik niet hoe lang ik in die functie zal zitten'', vertelde hij journalisten.

De prins volgt voormalig Japans premier Ryutaro Hashimoto op, die eerder voorzitter was van de commissie en dit jaar overleed.

'New York'

De prins zal twee keer per jaar een plenaire vergadering hebben en denkt dat hij veel contact met 'New York' zal onderhouden. Onder de adviseurs in zijn groep zijn onder anderen minister van Irrigatie en Watervoorzieningen Mahmoud Abu-Zeid van Egypte en diens Chinese collega Shucheng Wang.

Willem-Alexander houdt zich al bijna tien jaar bezig met waterbeheer, iets wat hem door zijn vader prins Claus werd aanbevolen. Zo is hij in Nederland voorzitter van de Adviescommissie Water, zat hij het Wereld Water Forum voor en werd hij ook beschermheer van het Global Water Partnership.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden