Willeke in Concert

muziek

Willeke Alberti 'Willeke in Concert - Zolang er maar liefde is...' ***

'Geef me je hand', zingt Willeke Alberti, en dat is bij haar geen loze kreet. Alberti stapt van het toneel af om al zingend de handen te schudden van tientallen fans in de zaal. Ze hoeft maar één keer te vragen of iedereen elkaar de hand wil geven en het volledige publiek wiegt en deint hand in hand mee met het verbroederende lied over liefde en 'elkaar nodig hebben'.

Regelmatig staat tijdens 'Willeke in concert' de zaal op z'n kop doordat iedereen luid meezingt en -klapt. En tijdens sommige kleine nummers is het heel stil omdat het publiek aan haar lippen hangt. Samen met haar fans blikt de 68-jarige zangeres terug op haar ruim 55-jarige carrière boordevol hits. Uit zo'n 500 liedjes koos ze haar favorieten. En dus horen we nummers als Samen zijn, Zomaar een dag, Jij en ik zijn samen één, Ik huil wel als je weg bent en ook flarden van gouwe-hele-ouwen zoals Spiegelbeeld, Morgen ben ik de bruid en Telkens weer. Daarnaast brengt ze een hommage aan de overleden zangers Toon Hermans, Ramses Shaffy en Robert Long. En een medley van Nederlandse songfestivalhits - met veel gevoel voor zelfspot meldt ze dat ze voor haar eigen songfestivallied slechts vier punten kreeg.

Geen subtiele poëzie bij La Alberti, maar levenswijsheden zoals "Als je maar vertrouwen hebt, komt het allemaal weer goed", gezongen op toegankelijke melodieën en begeleid door een degelijke band onder leiding van Peter van der Zwaag.

Alberti is op het toneel de gezellige buurvrouw bij wie je op visite gaat, een goede vriendin die je bijpraat over haar leven. Een diva zonder sterallures die met rode konen, glimmende kogelogen en de armen wijd geopend vol overgave zingt. Van haar stem moet ze het echter niet hebben. In de laagte heeft ze nog wel een warme klank, maar het middenregister en de hoogte ontberen klank en kleur en klinken vooral hees. Het is meer fluisterzingen wat ze doet. Achtergrondzangeres Barbara Lok heeft een sterkere stem en vult de kracht en de hoge noten aan die Alberti niet haalt.

De songs spelen bovendien geen spannend spel met ritme, intonatie en interpretatie. Het zijn recht-toe-recht-aan-vertolkingen van toegankelijke hits. Muzikaal weinig interessant. Maar het publiek slurpt ze gulzig. Omdat het hun Willeke is. En omdat Willeke zich liefdevol en met alles wat ze in huis heeft geeft. De subtitel van het programma is 'Zolang er maar liefde is'. En die hartstochtelijke belofte maakt Willeke waar. Tot lang na de voorstelling, als ze uitgebreid de tijd neemt om haar fans te spreken.

Tournee t/m 25 mei, www.willekealberti.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden