Wilhelmina: prins en prinses veiliger zonder officier vol pluimen

Prins Bernhard heeft kort na zijn huwelijk met prinses Juliana gepoogd zijn openbare optredens wat feestelijker aan te kleden. Hij wilde voor elkaar zien te krijgen dat, zodra hij en prinses Juliana paleis Soestdijk zouden verlaten, zich in hun directe gevolg een officier van de marechaussee in groot tenue zou bevinden. Deze verlangens namen vaste vorm aan tijdens een jachtpartij in oktober 1937 op Schiermonnikoog. Daar was ook een hoge officier van de marechaussee bij. Met hem besprak Bernhard deze zaak. Kort erop maakte de prins zijn verlangen schriftelijk in Den Haag kenbaar.

Hij had al laten doorschemeren dat hij voor de bewaking van paleis Soestdijk ook graag marechaussees zou zien, in plaats van rijksveldwachters. Koningin Wilhelmina had dat zo beslist en was er heel tevreden over. Zij voelde dan ook niets voor de plannen. De bewaking van de prins en prinses verliep perfect, aldus Wilhelmina. Veiligheidsman Sesink, geassisteerd door rijksrechercheurs, had de zaak goed in handen. Zij deden vrij onopvallend hun werk. Als je hen zou vervangen door een officier in een uniform vol pluimen, zou er geen sprake meer zijn van onopgemerkte beveiliging. Het plan ging daarom niet door.

Dit verhaal staat in een door dr. mr. M. E. Verburg, historicus van het ministerie van justitie, geschreven en niet in de handel gebracht boekje over de 'beginjaren van de vergaderingen van procureurs-generaal bij de Nederlandse gerechtshoven'. De uitgave is verspreid bij het afscheid van Jan Suyver als secretaris-generaal van Justitie.

Over de bewaking van de leden van de koninklijke familie was er in die jaren '30 nog een probleem. Dat betrof de begeleiding van het koninklijk jacht Piet Hein, prinses en prins geschonken bij hun huwelijk. Geen politievaartuig was snel genoeg om de Piet Hein bij te houden. Bovendien waren de beschikbare politievaartuigen zo aftands, dat ze vaak in reparatie waren, met als gevolg dat er vaak helemaal geen vaartuig beschikbaar was. De minister van justitie pakte de zaken, ondanks de ingrijpende bezuinigingen, fiks aan en wist bij zijn collega van financiën voor elkaar te krijgen dat er extra geld werd uitgetrokken om de noodzakelijke voorzieningen te treffen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden