Wilhelmina: bijzonder levendig en spontaan

'Ik was ook lastig, meneer De Jong, dat weet ik wel'. Volgende week komt het tweede deel uit van de herinneringen van Loe de Jong. In Vrij Nederland deze week een voorpublicatie uit dat boek, waarin de Jong verslag doet van zijn gesprekken met voormalig koningin Wilhelmina.

Wilhelmina heeft alleen met De Jong over de oorlogstijd gesproken. De parlementaire commissie die het regeringsbeleid in Londen onderzocht had geen toestemming om haar als getuige op te roepen. Twee gesprekken voerde hij met haar, waarbij hij geen aantekeningen durfde te maken. Zodra hij thuis kwam schreef de Jong zo accuraat mogelijk de zinnen op die de toen zesenzeventigjarige oud-koningin had gezegd, op.

“Er gaat iets bijzonder levends en volmaakt echts van haar uit”, tekende hij aan. “Hoeveel zesenzeventigjarigen hadden een gesprek kunnen voeren zoals dit? Neem de Geer: een fossiel. Er is bij haar een primaire openheid bewaard gebleven. tegelijk is ze intens vrouwelijk en moederlijk.”

Wilhelmina klaagt veel over de oorlogstijd. dat koningen zo weinig invloed hebben, dat die ministers maar deden waar ze zin in hadden, dat haar nooit werd verteld wat er nu eigenlijk aan de hand was of besloten werd.

De Jong analyseert: “Ze was gevoelig voor niet-officiële medelingen omdat ze te weinig officiële kreeg. Daardoor zijn, vooral in de spanningen in de oorlogsjaren, ministers en koningin steeds verder uit elkaar gedreven.”

“Ik intereseerde me helemaal niet voor de naoorlogse plannen van de regering”, verklaarde Wilhelmina in een van de gesprekken aan de Jong, nadat ze eerder al had gezegd dat haar terugkeer in Nederland zo'n grote desillusie was. “Ik dacht: laat de heren maar doormodderen. Ik had heel andere plannen. Ik heb een keer de heer Gerbrandy bij mij laten komen en heb hem gezegd: nog voor er bevrijding is, moeten er andere ministers komen. Er moeten mensen overkomen uit bezet gebied. Daar vorm ik een nieuw ministerie mee. (..) De heer Gerbrandy luisterde naar dat alles en zei niets. Toen is die het natuurlijk in het kabinet gaan bespreken. Veertien dagen later kwam hij bij mij en zei: 'Majesteit, de heren willen niet weg'.”

De Groene Amsterdammer organiseerde een debat tussen gyneacologen en IVF-deskundigen. Hoever gaan we nog met ons verlangen naar nageslacht? De deskundigen, Simone buitendijk, Carl hamilton, Marta Kirejczyk, Marcel Peeters en Eylard van Hall, denken dat er geen grenzen zullen zijn. “Van Hall: 'Ik ben ervan overtuigd dat alles wat kan, ook gedaan zal worden. Wat tien jaar geleden is voorspeld, is al uitgekomen en wat nu voorspeld wordt - klonen, zwangere mannen - gaat allemaal gebeuren'. Hamilton: 'het lijkt daarom niet uit te maken of de maatschappelijke discussie van te voren of achteraf wordt gevoerd'.”

Elsevier schrijft over het EQ, dat een afkorting is voor het Emotie Quotiënt. Dat is de gevoelsmatige tegenhanger van het Intelligentieqoutiënt, en die blijkt na een Amerikaanse studie veel belangrijker. De mens reageert namelijk veel eerder gevoelsmatig dan verstandig. Een hoog EQ is gunstig: “Mannen met een hoog EQ tonen zich sociaal evenwichtig, extravert en vrolijk, niet bang of zorgelijk. Ze zijn sympathiek en zorgzaam in hun relaties en voelen zich op hun gemak met zichzelf, anderen en het sociale universum waarin zij leven. Vrouwen met een hoog EQ zijn assertief en direct in het uiten van hun gevoelens. Ze voelen zich goed over zichzelf en het leven dat ze leiden, zijn extravert en gemakkelijk in de omgang, makkelijk makkelijk contact en staan open voor sensuele ervaringen.”

In HP / de Tijd gaat het over roken. dat is 'het nieuwe taboe', ingesteld op de 'halve waarheden en hele leugens van de anti-rooklobby'. Het verhaal weerspreekt niet dat roken slecht is. Het is verlavend en het veroorzaakt een eerdere dood. Maar of passief roken zo slechts is is nog niet helemaal zeker, terwijl onder de veronderstelling dat dat schadelijk zou zijn treinen en vliegtuigen tot verboden gebied voor rokers worden bestelmpeld.

Hervormd Nederland heeft een special over Rusland. 'Rusland kiest tussen scepter en knoet', staat er samenvattend op de voorpagina van het blad. In zes artikelen (de maffia, de kandidaten, de armoede, de kerk en het verleden) wordt de stand van zaken in de voormalige Sovjetunie opgenomen. “Velen zitten onder het bestaansminimum van 255.000 roebel. Maar veel jongeren redden zich redelijk.” Dat doen ze namelijk zo: “Voor een pakje sigaretten bieden jongetjes van twaalf bescherming aan tegen hun leeftijdgenoten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden