Wilfried de Jong doet als man wat hij moet doen

'Man & Fiets' door Wilfried de Jong en Ocobar. Gezien 9 maart, Isala Theater, Capelle aan den IJssel.

Wilfried de Jong is nu typisch wat je noemt een dubbeltalent. Hij schrijft mooie sportcolumns voor NRC Handelsblad, presenteert met zichtbaar enthousiasme het VPRO-programma 'Holland Sport' en interviewt met wisselend succes bekende Nederlanders in de tv-formule '24 uur met...'.

De Jong schrijft verder boekjes met wielerverhalen en zo nu en dan acteert hij ook nog eens.

Maar van oorsprong is de altijd strak in het Italiaanse maatpak gestoken kale Rotterdammer (1957) theatermaker. Dat deed hij aanvankelijk samen met Martin van Waardenberg in het theaterduo Waardenberg en De Jong. Fysiek theater was dat, waarbij de klodders vla soms over het podium vlogen. Nu staat De Jong met de huisband van Holland Sport, Ocobar, in de theaters met de voorstelling 'Man & fiets', genoemd naar zijn bijna gelijknamige boekje 'De man en zijn fiets' (2009). In die bundel zijn behalve enkele NRC-columns en korte verhalen die hij leverde aan het literaire wielertijdschrift De Muur, ook nieuwe vertellingen opgenomen over de heroïsche sport op de tweewieler.

Liefhebbers van de klassieke wielerroman 'De renner' van Tim Krabbé, zou je kunnen stellen, zijn ook liefhebber van het werk van Wilfried de Jong. En dat zijn vrijwel altijd mannen. Preciezer: mannen van veertig plus. Mannen die de romantiek nog zien in een ordinaire strook kasseien, opgewonden raken van modderspatten op turbodijen, zich in het weekend tooien in een klassiek Bianchi-shirt op een Jan Janssen-fiets en de wielertaal koesteren ('Jalabert hing aan het elastiek', 'Museeuw werd er finaal afgereden').

Zulke mannen dus (en sommigen van hen hadden hun vrouw meegenomen) waren er afgekomen op de man die in wezen model staat voor henzelf: Wilfried de Jong.

Die gaf ze wat ze wilden; een ode aan het afzien - toch de essentie van de wielerromantiek, nietwaar? De voorstelling is deels opgehangen aan de beklimming van de Mont Ventoux, de legendarische Tour-berg, die De Jong bedwong toen hij 50 werd.

Zijn zoontje filmde de gebeurtenis met zijn mini-handheld en gaf daarbij - ook ongevraagd - zijn kinderlijk droge commentaar vanuit de volgauto: ¿Pap, dit stukje wordt 10 procent.¿

Zo krijgt De Jong junior nog de meeste lachers op zijn hand op een avond die verder bestaat uit voordrachten uit De Jongs boekje, liedjes over zadelpijn, anekdotes over Jan Janssen ('Hij reed me naar de kloten') en het tragische einde van klimgeit Marco Pantani.

Het is niet eens zozeer knap, goed of mooi wat Wilfried de Jong toont in zijn 'Man en Fiets'-toer. Het is meer dat hij laat zien dat een man moet doen wat hij moet doen. En zijn publiek weet dat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden