Wildplukkers Gilde gaat voor eetbare natuur zorgen

(TROUW)

Eten wat de natuur schaft: variërend van beukenootjes en kastanjes tot paddestoelen, van eetbare planten en bessen tot waterkers. Jarenlang mocht het nergens, maar nu wordt het op steeds meer plekken weer toegestaan. Op de Nijmeegse heuvelrug is gisteren daarom het Wildplukkers Gilde Nederland opgericht. Dit gebeurde op de tweede Nationale Wildpluk Conventie waarbij wildplukkers uit het hele land elkaar ontmoeten. Ze wisselen recepten uit, maken boswandelingen waarbij ze verse ingrediënten verzamelen, volgen workshops en eindigen met een uitgebreide picknick.

Nederland heeft een rijke traditie van wildplukken, die in de afgelopen decennia bijna geheel uit beeld geraakt was. Sinds de eeuwwisseling is er sprake van een ware revival. De oprichting van het Wildplukkers Gilde Nederland is een nieuwe stap in die ontwikkeling. Gildeleden willen zich sterk maken voor een zorgvuldige omgang met natuur. Zo moet de verstoring van natuur afnemen en de liefde ervoor juist versterken. Ze stellen een uitgebreid netwerk samen van maaltijdwandel- en -fietsroutes dat via Foodwalks.nl is te raadplegen.

Het wildplukken in Nederland staat ter discussie. Hoewel de meeste terreineigenaren het plukken voor eigen gebruik toelaten, is er ook een stroming van natuurliefhebbers die stelt dat bezoekers de natuur met rust moeten laten. De mens zou niet het recht te hebben daarin te 'oogsten'.

Thomas van Slobbe, een van de initiatiefnemers van het Wildplukkers Gilde, schreef vorig jaar in deze krant dat Nederland genoeg gebieden kent die wel tegen een stootje kunnen. Een grotere bedreiging voor de natuur is volgens hem dat veel mensen totaal van de natuur vervreemden. "Als ze er lekkere dingen plukken, verbinden ze zich met de natuur. Dat is belangrijker dan een verstoord struweel en een paar afgebroken takken."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden