Wilders zoekt grens met persoonlijke aanvallen en schofferingen

Geert WildersBeeld EPA

Wie na de eerste helft van de spreektermijn van Geert Wilders dacht dat hij de islam had ingeruild voor de Grieken, kwam bedrogen uit.

De PVV-leider fulmineerde zodanig tegen de islam en moslims in binnen- en buitenland, dat SP-leider Emile Roemer zich afvroeg of VVD en CDA de PVV nog wel willen gedogen in plaats van andersom. SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij voegde daar de vraag aan toe of Wilders nog wel grenzen kent.

Roemer wil dat premier Mark Rutte morgen nog voor zijn beantwoording van alle vragen uit de Tweede Kamer eerst ingaat op ,,alle aantijgingen'' van Wilders, inclusief die aan het adres van mensen uit het kabinet.

,,Ik kan mij niet voorstellen dat na ruim een uur schofferen en schelden het kabinet de PVV nog gedoogt'', aldus Roemer. Hij vindt dat de PVV-leider ,,van iedereen een karikatuur heeft gemaakt'' waardoor een zinvol debat niet mogelijk bleek.

De VVD interrumpeerde Wilders niet. Het CDA wel. Fractieleider Van Haersma Buma nam afstand van de woorden van de PVV-leider. "Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar respect is dat ook."

Minaretten
Wilders diende tijdens het debat een initiatiefwetsvoorstel in voor een referendum over een verbod op de bouw van nieuwe minaretten, maar vond bij voorbaat al geen steun. ,,De minaretten doen pijn aan de ogen", zei Wilders. "Het zijn torens van een oprukkende woestijnideologie." Hij verwees naar Zwitserland, waar een referendum is gehouden en een meerderheid zich achter een verbod op de bouw van nieuwe minaretten schaarde.

Turkije
Ook wil Wilders wil dat premier Mark Rutte in actie komt om Turkije uit de NAVO te laten gaan vanwege dreigementen aan het adres van Israël. Anders loopt Nederland volgens hem het risico dat het door de afspraken binnen het militaire bondgenootschap genoodzaakt is om straks Turkije te steunen in een strijd tegen Israël.

,,En dat gaan we natuurlijk nooit doen'', zei Wilders. Binnen de NAVO geldt dat een aanval op een lidstaat wordt opgevat als een aanval op alle.

Stekker
Nadat Wilders zijn afkeer van Griekenland toonde, daagden PvdA, GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren hem uit de stekker uit het kabinet te trekken. Als hij de kabinetssteun aan Griekenland zo afkeurt, moet hij zijn verantwoordelijkheid nemen, vinden de partijen. Wilders weigert dat. Hij wil wel een referendum over steun aan Griekenland, maar daarvoor is in de Kamer te weinig steun.

Cohen
PvdA-leider Job Cohen was bijzonder fel tegen Wilders. ,,Hou op met die onzin, ik ben niet bang voor Henk en Ingrid. Hij is er bang voor maar hij verdomt het om er de consequenties uit te trekken en dat is pas echt laf. Hij heeft de gelegenheid om Henk en Ingrid te redden en als hij dat niet doet moet hij zijn mond houden'', zei Cohen tegen Wilders. Dat die het kabinet blijft steunen is volgens Cohen ,,onbegrijpelijk en onverantwoordelijk''.

,,Als je de waarheid te horen krijgt, dat je het poedeltje van het kabinet bent, dan doet dat pijn'', reageerde Wilders honend in de richting van Cohen.

Wilders beperkte zijn persoonlijke aanvallen niet tot Job Cohen alleen. Zo moest onder andere Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks er aan geloven, net als 'staatsomroep' NOS en Nebahat Albayrak wier nichtje onlangs in opspraak raakte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden