Wilders zoekt geld in de VS

Geert Wilders vliegt deze week terug naar Nederland, maar volgende week reist hij opnieuw af naar de Verenigde Staten om er een toespraak te houden over de vrijheid van meningsuiting en de islam. Het is echter zeer onwaarschijnlijk dat de PVV-leider daar alleen komt om toespraken te houden. Bekend is dat Wilders regelmatig de Verenigde Staten bezoekt om geld los te weken bij mensen die net als hij sterk anti-islam en pro-Israël zijn. Dat geldt komt terecht bij de Stichting Vrienden van de PVV.

De PVV is geen ledenpartij en moet het dus hebben van donaties. Wilders geeft daarover geen openheid van zaken. Hoeveel hij binnenkrijgt en van wie maakt hij niet bekend. Toen een paar jaar geleden een wet werd aangenomen die landelijke politieke partijen verplicht giften van tussen de 1000 en 4500 euro te registreren en de namen van donateurs die meer geven dan 4500 euro openbaar te maken, verzette Wilders zich daar fel tegen.

Hoeveel er in kas zit bij de stichting is onbekend. Niet veel, suggereerde Wilders zelf een paar maanden geleden. Hij zou op de avond van de Statenverkiezingen op 18 maart geen verkiezingsbijeenkomst hebben kunnen organiseren, omdat hem het geld daarvoor ontbrak. Misschien is dat wel de reden dat hij nu weer een paar keer naar de VS reist, op zoek naar nieuwe fondsen.

NRC Handelsblad schreef enige jaren geleden dat Wilders per avond in de VS 'met gemak' 25.000 dollar ophaalt. Toen Hero Brinkman in 2012 afhaakte van de PVV, bevestigde hij dat de PVV via 'lobbykantoren in het buitenland', met name de VS, 'grote bedragen' binnenhaalt. De namen die rondgaan als sponsors zijn die van Daniël Pipes, directeur van de conservatieve denktank Middle East Forum, en Pamela Geller, de organisator van de tentoonstelling in Texas en door Wilders eergisteren in zijn toespraak één van zijn weinige helden genoemd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden