Wilders zegt het nog eens in Zeewolde, maar hoe?

Het wat weet eigenlijk iedereen al. Geert Wilders zal vanavond, als hij inspreekt bij de gemeenteraadsvergadering in Zeewolde, zeggen dat de grenzen dicht moeten. Geen asielzoekers naar Nederland, besteed dat geld liever aan ouderen. En toch heeft de gemeente al, vanwege de verwachte enorme belangstelling, een tweede zaal geregeld. Vanwege dat azc, maar ook voor Wilders. Want al weet iedereen wat de PVV-leider zegt, niemand weet nog hoe. Terwijl de manier waarop hij zijn boodschap brengt steevast voor ophef zorgt.

Je weet bijvoorbeeld niet eens of hij wel over asielzoekers zal spreken. Bij de PVV heten zij doorgaans 'gelukszoekers', ook al zijn het vluchtelingen uit Syrië. PVV-Kamerlid Sietse Fritsma heeft het dan liever nog over 'kansloze gelukszoekers', 'gewelddadige gelukszoekers' of 'criminele gelukszoekers', waarvoor Nederland een 'supermagneet' is. In de ogen van Fritsma legt Nederland 'de rode loper uit'. "Wij kunnen als klein land niet de lasten dragen van wanbestuurders in de hele wereld zonder onze eigen samenleving langzaam maar zeker uit handen te geven."

Misschien vindt Wilders nieuwe termen, misschien ook kopieert hij de woorden die zijn partijgenoten al gebruikten. Deze bijvoorbeeld: "Het voelt alsof we de muren aan het verven zijn van een huis dat in brand staat" - een uitspraak van PVV-senator Gabriëlle Popken, eerder dit jaar. Of hij zoekt inspiratie in de provincies, waar zijn partijgenoten al jaren dit soort bijeenkomsten bezoeken. Hij kan bijvoorbeeld te rade gaan bij partijgenoot René Dercksen, die de fractie van de provincie Utrecht voorzit. Dercksen zit op de uiterste rechterflank van de PVV. Hij heeft vluchtelingen uit Syrië wel eens 'economische vluchtelingen' genoemd, maar daarover kreeg hij van het landelijk op zijn donder. "Kunnen vrouwen nog wel een rondje joggen in de bossen?", vroeg Dercksen zich onlangs af. Wil Wilders het echt grof spelen, dan kan hij te rade bij Edgar Mulder, fractievoorzitter van de PVV Overijssel. Die heeft het niet over asielzoekers, maar over 'asieleisers'.

PVV

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden