Wilders zal extra bezuiniging wel pikken

null Beeld EPA
Beeld EPA

PVV-leider Geert Wilders koos gisteren, niet voor het eerst, de aanval op het minderheidskabinet van VVD en CDA, dat door hem wordt gedoogd. Hij zegt zich ernstig te storen aan de 'eurofiele' begroting voor volgend jaar. Wat hem betreft wordt 2012 het jaar van de waarheid.

"De Miljoenennota is bijna niet te lezen, zo vaak komt het woord Europa erin voor", klaagde hij gisteren. Wilders vindt het prima om eurolanden te straffen die zich niet aan de begrotingsafspraken houden. Maar het verder overdragen van bevoegdheden aan Brussel en het financieel steunen van de Grieken of andere landen, zal de PVV nooit steunen. "Het lijkt erop alsof wij van Mars komen en het kabinet van Pluto als het gaat om Europa", aldus Wilders die de gedoogcoalitie kwalificeerde als een 'verstandshuwelijk'.

Premier Mark Rutte en vicepremier Maxime Verhagen spraken sussende woorden over het ongemak van de gedoogpartner. Beiden meenden dat de samenwerking met de PVV tot nu toe uitstekend verloopt als het gaat om het gedoogakkoord, waarin 18 miljard euro aan bezuinigingen is opgenomen. En waar de partijen het niet over eens zijn, is ook bekend. In dit verband sprak Verhagen van een 'open latrelatie', waarin ook ruimte is om afspraken te maken met andere partijen, zoals met de PvdA bij de pensioenen.

Volgens Rutte is voor iedereen zichtbaar dat 'Europa' een splijtzwam is. "Wat de heer Wilders betreft gaat buitenlandse politiek niet verder dan Vlaanderen en Israël." Achilleshiel in de gedoogsamenwerking zijn mogelijk extra bezuinigingen bovenop de met elkaar afgesproken 18 miljard. Wilders bezweert bij hoog en bij laag dat er niet méér bezuinigd mag worden. Toch gebeurt dat wel. Volgens de Miljoenennota komen bovenop de 18 miljard nog bezuinigingen van 4,5 miljard euro. Die moet Wilders accepteren, omdat in het gedoogakkoord is afgesproken het financieringstekort in 2015 terug te brengen tot 0,9 procent. Wat hij niet voor zijn rekening wil nemen zijn de door het CPB berekende extra bezuinigingen van circa 5 miljard euro die nodig zijn als de economische groei verder tegenvalt.

Linksom of rechtsom, Wilders accepteert uiteindelijk wel extra bezuinigingen. Een beproefde tactiek van hem is om de aanval te kiezen en daarmee de aandacht af te leiden van zaken die hem minder welgevallig zijn, zoals extra bezuinigingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden