Wilders wil met PVV Nederland ’heroveren'

Feestversieringen voor het affiche van lijst 5 tijdens de presentatie van de kandidatenlijst van de PVV (ANP) Beeld
Feestversieringen voor het affiche van lijst 5 tijdens de presentatie van de kandidatenlijst van de PVV (ANP)

„Hier planten we onze vlag en beginnen we aan de herovering van Nederland." Geert Wilders had maandagavond in Rotterdam een duidelijke boodschap bij de start van de campagne van zijn PVV voor de Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni. Hij koos bewust voor Rotterdam, de stad van Pim Fortuyn, „de man die met zijn leven betaalde voor zijn idealen".

Wilders gaf opnieuw aan dat hij wil regeren. „Nederland heeft een sterke PVV nodig die orde op zaken kan stellen.” En: „Zonder PVV in de regering zal Nederland verder afzakken in het moeras van politiek correct nietsdoen, zullen problemen niet worden opgelost en alleen verergeren.”

Het CDA, de PvdA en de VVD hebben er volgens Wilders de afgelopen decennia steeds een grote puinhoop van gemaakt toen ze regeerden. De PVV-voorman waarschuwde zijn aanhang dat een stem op VVD-leider Mark Rutte of CDA-leider Jan Peter Balkenende zomaar een stem op Job Cohen (PvdA) of Alexander Pechtold (D66) kan zijn.

Afzetten tegen Cohen

Wilders zette zich vooral af tegen Cohen, lijsttrekker van de PvdA, die hij verweet geen ruggengraat te hebben. De rode vlag die kenmerkend was voor de PvdA, heeft plaatsgemaakt voor een rode loper uitgelegd voor islam en massa-immigratie, aldus de PVV-leider. De PVV kiest volgens Wilders voor optimisme en hoop. „We zijn hard waar het moet, zacht waar het kan.” Tegenover islam plaatst de PVV „onze identiteit” en „tegenover Job Cohen meer veiligheid en minder immigratie”, zei hij.

Een ontspannen Wilders voerde op het podium korte gesprekjes met kandidaten op de lijst. Hij zat op een barkruk voor een zaal met ongeveer tweehonderd belangstellenden die later in onderonsjes met de kandidaten ook nog persoonlijk hun vragen konden voorleggen. Na afloop stonden sympathisanten van Wilders in de rij om met hem op de foto te kunnen en even met hem te kunnen praten.

Wilders als Jan Mulder

Aan het begin van de verkiezingsavond had Fleur Agema, nummer twee op de PVV-lijst, al verteld dat de training van de kandidaten twee jaar geleden begon in de klasjes op zaterdag. Agema en Barry Madlener, die de partij nu in Europa vertegenwoordigt, speelden dan Barend en Van Dorp. Wilders vertolkte in die kennisquizjes de rol van Jan Mulder.„Het was telkens weer een feest”, aldus Agema, die volgens Wilders de dagelijkse politieke leiding van de PVV-fractie heeft.

Wilders repte maandag met geen woord over de twee in de top 10 geplaatste kandidaten die inmiddels zijn afgehaakt. De in opspraak geraakte nummer vijf, Gidi Markuszower, trok zich zaterdagavond terug. De nummer negen, Mellony van Hemert, ging hem half april al om „medische redenen” voor.

Omringd door beveiligers kwam Wilders de zaal in onder de klanken van het nummer ’Eye of the Tiger', de soundtrack van de film Rocky III. De luide knal waarmee aan het begin van de avond serpentines de zaal in werden geschoten, zorgde kort voor schrik in het streng beveiligde gebouw op Rotterdam-Zuid. Maar Wilders brede grijns maakte duidelijk dat hij zo probeerde bij te dragen aan dit PVV-feestje.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden