Wilders wil 'kopvoddentaks'

Geert Wilders bereidt zich voor op het tv-debat na afloop van de Europese verkiezingen (EPA) Beeld
Geert Wilders bereidt zich voor op het tv-debat na afloop van de Europese verkiezingen (EPA)

PVV-leider Wilders wil een belasting invoeren op hoofddoekjes. Voor 1000 euro per jaar kunnen moslima’s een vergunning krijgen, zo luidt zijn voorstel.

Van onze redactie politiek

Wilders vouwde zijn plannen voor zijn ‘kopvoddentaks’ uiteen tijdens zijn inbreng bij de algemene beschouwingen woensdagmiddag. Volgens de PVV-voorman is het tijd voor ‘een grote schoonmaak van onze straten’. „Een beter milieu begint bij jezelf, dit is vervuiling van de publieke ruimte”, stelde hij. „Laten we eens wat gaan doen aan dit symbool van onderdrukking.”

Wilders wil de hoofddoek niet verbieden, maar wel het gebruik ervan ontmoedigen. „De vervuiler betaalt”, stelt hij voor. Moslima’s kunnen voor duizend euro per jaar een vergunning krijgen. De opbrengst daarvan wil hij in onder meer blijf-van-m’n-lijf huizen steken „We zijn die hoofddoekjes spuug en spuugzat.”

Fractieleider Van Geel (CDA) merkte op dat de PVV-leider „zijn principes wil verkopen voor 1000 euro”, maar volgens Wilders is hij alleen bezig „een drempel op te werpen”.

D66’er Pechtold vroeg zich af of het een serieus voorstel is of dat hij getuige was van een Leids cabaretfestival. „Valt de hoed van minister Plasterk ook onder de taks of is dat een apart tarief?”

Fractievoorzitter Kant (SP) wilde weten of Wilders ook joodse keppeltjes wil belasten. „Of de hoofddoekjes op het platteland die gedragen worden door niet-moslims?” Kant was ook benieuwd hoe de de hoofddoekpolitie ‘dit belachelijke voorstel’ moet gaan controleren.

GroenLinkser Halsema vergeleek Wilders met een Iraanse heerser. „In Iran worden vrouwen gedwongen een hoofddoek op te zetten, u dwingt hen hun hoofddoek af te zetten. Hoe gaat u dat doen? Door vrouwen in te sluiten?”

Halsema noemde het betoog van de PVV-leider ‘van treurige armoede’. „En wat ordinair vind ik het ook. Als u zegt het volk te kennen en vertegenwoordigen; waarom doet u dan niet met de lokale verkiezingen mee?” Wilders liet zich niet uit het veld slaan. „We doen niet mee omdat we geen GroenLinks of LPF-perikelen willen”, kaatste hij terug, doelend op onder meer de GroenLinksers Tara Singh Varma, die een dodelijke ziekte veinste, en Sam Pormes, die door het partijbestuur van GroenLinks werd geroyeerd, nadat hij in opspraak was gekomen door het verzwijgen van bepaalde zaken uit zijn verleden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden