Wilders wil cartoons in Kamer tonen

Geert Wilders wil de in Amerika getoonde Mohammed-cartoons naar het Binnenhof halen. Dat herinnert aan de Vrijdenkersruimte die VVD en PVV samen hadden ingericht en die in 2011 werd gesloten. En wie is Pamela Geller, Wilders' grootste fan in de VS?

Geert Wilders wil de tentoonstelling met Mohammed-cartoons die hij in Garland, Texas, bezocht naar het Binnenhof halen. Of hem dat gaat lukken is nog maar de vraag. Volgens een woordvoerder van de PVV-fractie is een expositie niet mogelijk in de vleugel waar de PVV-fractie is gehuisvest. Die is immers niet toegankelijk voor publiek. Dus zal het elders in de Kamer moeten, bijvoorbeeld in de Statenpassage, de grote hal op de begane grond. Maar daar zal het presidium, het bestuur van de Tweede Kamer, dan wel mee moeten instemmen.

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg liet gisteren via haar woordvoerster weten dat het eenieder vrij staat een verzoek voor een tentoonstelling in te dienen. Zo'n verzoek kan dus ook worden afgewezen. Het is voorstelbaar dat een tentoonstelling met Mohammed-cartoons in het gebouw van de Tweede Kamer tot een stevige discussie in het presidium zal leiden. Immers, het afbeelden van Mohammed wordt door moslims als kwetsend ervaren en kan voor de extremisten onder hen reden zijn tot moordaanslagen, zoals in januari in Parijs plaats hadden op redacteuren van het satirische weekblad Charlie Hebdo.

Er is in de Tweede Kamer wel een precedent voor zo'n tentoonstelling met omstreden werk. VVD en PVV organiseerden die in 2008 op 'eigen terrein' in het Kamergebouw. De VVD stelde daarvoor een zaaltje ter beschikking en de PVV, toen wel, een gang. Samen heette dit de 'Vrijdenkersruimte'. De expositie werd geopend door Mark Rutte die destijds nog VVD-fractieleider was, en PVV-Tweede Kamerlid Fleur Agema. Er hing werk van Gregorius Nekschot, de cartoonist die de islam belachelijk maakte. Ook gedichten van Theo van Gogh en een door voormalig Trouw-redacteur Jaffe Vink geschreven neprede van de toenmalige premier Balkenende. En dit alles onder het motto van de Franse schrijver Voltaire: "Ik verafschuw wat u zegt, maar ik zal uw recht het te zeggen met mijn leven verdedigen."

In diezelfde Vrijdenkersruimte lanceerde Rutte in 2009 zijn plan om de vrijheid van meningsuiting op te rekken. Wat hem betreft moest eigenlijk alles kunnen worden gezegd, zelfs het ontkennen van de Holocaust, zolang er maar geen sprake was van aanzetten tot geweld. Rutte meende dat het strafrecht de vrije meningsuiting te veel in de weg zat. Als voorbeeld noemde hij de vervolging van Geert Wilders en Gregorius Nekschot, wiens huis in 2008 werd doorzocht en die toen anderhalve dag heeft vastgezeten. De verdenking tegen hem was aanzetten tot haat wegens ras, godsdienst of levensovertuiging. In 2010 werd de zaak tegen hem geseponeerd.

De zaak tegen Wilders kwam in 2011 tot een einde, toen het Openbaar Ministerie vrijspraak eiste van de beschuldiging tegen Wilders van aanzetten tot haat tegen moslims. Inmiddels hangt hem een nieuwe rechtszaak boven het hoofd.

Dat vrijheid van meningsuiting nog niet zo simpel is, moest ook diezelfde VVD van Rutte ervaren. Nog niet zolang voordat Rutte zijn pleidooi hield voor vergaande vrijheid van meningsuiting, had zijn eigen partij een beeld van Anne Frank getooid met een Palestijnse sjaal willen verbieden. Tofik Dibi, Kamerlid van GroenLinks, bood de poster pesterig aan voor de Vrijdenkersruimte. Voor de VVD viel er toen niet aan te ontkomen die poster op te hangen. In 2011 werd de ruimte gesloten, officieel wegens gebrek aan aanbod.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden