Wilders verliest zaak om kunstwerk

Beeldend kunstenaar Jonas Staal heeft Geert Wilders niet bedreigd door fotocollages van de politicus – compleet met witte rozen, waxinelichtjes, altaartjes en een teddybeer – te verspreiden.

De rechtbank in Rotterdam sprak beeldend kunstenaar Jonas Staal (27) gisteren vrij van het bedreigen van Wilders. Blijkens het vonnis is niet bewezen dat de kunstenaar met zijn zogenoemde ’Geert Wilders Werken’ het Tweede Kamerlid daadwerkelijk dood wenste, toen hij in mei 2005 in Rotterdam en Den Haag de bewuste fotocollages op bomen plakte.

In haar vonnis zegt de rechtbank dat de beelden, de persoon Wilders en de dood onmiskenbaar met elkaar in verband brengen. Enige verwijzing naar een mogelijk overlijden van Wilders, laat staan hoe, waar, wanneer en door wiens hand, is er echter niet volgens de rechtbank. Dit los van de gevoelens van onbehagen en angst die de beelden bij Wilders hebben opgeroepen.

De officier van justitie had tegen Staal een werkstraf van 240 uur geëist en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden. Meteen na de uitspraak kondigde het OM aan tegen het vonnis beroep aan te tekenen.

Wilders deed destijds aangifte van bedreiging: voor hem hadden de portretten aan zestien bomen dezelfde impact als de ontvangst van een kogelbrief. Kort erop meldde Staal zich vrijwillig bij de politie. Hij verbleef enkele dagen in de cel, er werden spullen van hem in beslag genomen en hij kreeg te maken met de reclassering. De kunstenaar ontkende van dat de beelden als bedreiging aan het adres van Wilders waren bedoeld.

„Ik ben geen terrorist”, legde Staal uit. „Het gaat niet om de persoon Wilders, maar om een fenomeen en de wijze waarop wij daarmee omgaan”. Met het ’kunstproject’ wilde hij zowel de verering van Wilders, als de weerstand ’jegens zijn persoonlijkheid’ uitdragen.

Tijdens het proces herhaalde hij dat het niet zijn intentie was om Wilders te bedreigen. In dat geval immers zou van een kunstwerk geen sprake zijn geweest, zei hij. Dat Wilders angst voelde bij het zien van de foto’s, begreep Staal naar eigen zeggen goed.

Staal plaatste eerder in Rotterdam autowrakken die deden vermoeden dat terroristen actief waren. Ook maakte hij omstreden portretten van Pim Fortuyn, Theo van Gogh en Marco Pastors, met kaarsen en bloemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden