Wilders vergelijkt zich met historische figuren

Laatste woord in rechtszaak doorspekt met parallellen

Maarten Luther, Johan van Oldenbarnevelt, Johan de Witt, Pim Fortuyn, Theo van Gogh. Geert Wilders plaatste zich - toen hij woensdag op de laatste zittingsdag in zijn proces het laatste woord kreeg - in die rij van recente en beduidend minder recente historische voorbeelden. Net als zij, stelde Wilders, legt ook hij zijn leven in de waagschaal voor de vrijheid van meningsuiting.

Kort voor raadspensionaris Van Oldenbarnevelt op 13 mei 1619 op het Haagse Binnenhof werd onthoofd, zei hij: 'Ik heb oprecht en vroom gehandeld, als een goede patriot'. Die woorden, zei Wilders, maakt hij graag tot de zijne.

"Ik wil mijn land niet verraden. Ik wil naar het voorbeeld van de raadspensionarissen Johan van Oldenbarnevelt en Johan de Witt een politicus zijn die de waarheid dient en die daarmee de vrijheid van de Nederlandse provinciën en van de Nederlanders beschermt. Ik wil eerlijk zijn, ik wil eerlijk handelen en daarom wil ik mijn vaderland beschermen tegen de islam. Zwijgen is verraad. Daarom sprak ik, spreek ik en zal ik blijven spreken."

En, in navolging van de aan hervormer Maarten Luther toegeschreven woorden, toen die in 1521 kort na zijn excommunicatie uit de kerk en kort voor zijn rijksban voor de Rijksdag van Worms ter verantwoording werd geroepen: "Hier sta ik, ik kan niet anders."

Het Openbaar Ministerie wil, net als in de eerste ronde van het proces, dat Wilders wordt vrijgesproken van groepsbelediging en aanzetten tot haat en discriminatie.

Met het laatste woord van de PVV-leider is het proces-Wilders na bijna anderhalf jaar vrijwel ten einde. Formeel is er nog één zittingsdag, op 9 juni, maar dat is het gevolg van een juridisch trucje van de rechters. Normaal wordt na het laatste woord van de verdachte het onderzoek gesloten en volgt twee weken later de uitspraak. Maar als rechters wat meer tijd nodig denken te hebben, kunnen ze voor het sluiten van het onderzoek een aparte zitting uitschrijven. Dat gaat op 9 juni gebeuren. De twee-wekentermijn gaat daarna pas in. Dat betekent dat het vonnis op 23 juni zal worden uitgesproken.

"Op u", zei Wilders in zijn laatste woord, "rust een grote verantwoordelijkheid. Snijd de vrijheid in Nederland niet af van zijn wortels, de vrijheid van meningsuiting. Spreek mij vrij. Kies voor vrijheid."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden