Wilders trekt lessen uit nederlaag: de PVV moet het land in

De nederlaag bij de Europese verkiezingen, is volgens PVV-leider Geert Wilders aan de partij zelf te wijten. De partij moet meer het land in.

Wilma Kieskamp

Wilders reageerde dinsdag voor het eerst op de nul zetels die de PVV haalde. Hij wijt die aan de tweestrijd tussen Forum en VVD, maar vooral aan het falen van zijn eigen partij: “Als je nul zetels haalt, heb je natuurlijk geen goede campagne gevoerd”.

Daarom gaat het roer om wat betreft zichtbaarheid. Wilders zelf, maar ook andere leden van de PVV-fractie, zullen vaker het land ingaan om kiezers te ontmoeten. En niet alleen in campagnetijd. Dat is een grote omslag na het zelfgekozen isolement van waaruit de PVV tot nu toe opereert. Wilders is doorgaans alleen te zien bij debatten in de Tweede Kamer; zijn fractie zit achter gesloten deuren en heeft nauwelijks direct contact met kiezers. Wilders geeft nu zelf toe dat die strategie niet meer werkt. “We waren te weinig zichtbaar. We zullen meer het land in gaan, in zaaltjes en op straat onze standpunten uitleggen. Of weer acties voeren, zoals eerder bij tankstations. Want onze ideeën zijn nog steeds de beste.”

Leden toelaten, zoals Forum voor Democratie, daarover piekert Wilders niet. “De PVV zal nooit een ledenpartij worden”, zei hij. Maar omdat de partij geen ledenstructuur heeft, is het volgens hem des te belangrijker dat op een andere manier het contact met de PVV-kiezers wordt gezocht.

Wilders blijft het enige lid van zijn partij, en de enige die beslissingen neemt. Na de nederlaag bij de Europese verkiezingen staat volgens hem zijn eigen positie niet ter discussie. “Ik zit hier nog wel tien, vijftien jaar. U zult mij nooit zien vertrekken. Desnoods met een rollator zal ik hier mijn standpunten uitdragen.”

De PVV verdwijnt helemaal uit het Europees Parlement, terwijl de partij de afgelopen jaren nog vier Europarlementariërs leverde. Wel krijgt de PVV daar alsnog een zetel zodra het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat.

Lees ook:

Het merk Wilders lijkt uitgewerkt

De PVV zal last hebben gehad van thuisblijvers en euro-apathie onder haar kiezers. Maar dat verklaart lang niet alles. De neergang in stembusuitslagen werd bij de PVV, aanvankelijk haast ongemerkt, al jaren geleden ingezet, op lokaal, provinciaal en landelijk niveau. Is de partij van Geert Wilders over zijn houdbaarheidsdatum heen?

Dramatische verkiezingen nekken SP-voorzitter Meyer

De voor de SP dramatisch verlopen Europese verkiezingen eisen een eerste slachtoffer. Ron Meyer vertrekt nog dit jaar als voorzitter van de partij. Hij was verantwoordelijk voor de mislukte campagne. Ook de harde, persoonlijke aanval op PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans kwam uit zijn ¬koker.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden