Wilders riskeert vriendschap door samenwerking extreem rechts

Geert Wilders en Marine Le Pen lijken erg met elkaar in hun nopjes. Beeld EPA
Geert Wilders en Marine Le Pen lijken erg met elkaar in hun nopjes.Beeld EPA

Vandaag hekelde het Centrum Informatie Documentatie Israël (CIDI) Geert Wilders en de PVV om het samenwerken met extreem rechts. "Altijd heeft hij gezegd niet met extreem rechts in zee te gaan, maar dat gebeurt nu toch", aldus  CIDI-directeur Esther Voet vandaag in De Telegraaf.

Redactie

Het is niet voor het eerst dat het CIDI Wilders oproept om zijn koers te wijzigen. In oktober wilde het CIDI dat de PVV zich distantieerde van de neo-nazi's die opdoken tijdens een demonstratie van de PVV. Riskeert Wilders nu de steun die hij geniet van zijn Joodse vrienden? En heeft het gevolgen voor de financiering van zijn partij, die volgens geruchten wordt gesponsord door Joodse geldschieters in de Verenigde Staten?

Wilders is al jaren zeer pro-Israël. Als middelbare scholier trok hij naar het beloofde land om te werken in een moshav, een collectieve boerderij op de bezette Westelijke Jordaanoever. Sindsdien is hij tientallen keren in Israël geweest en komt hij steevast op voor de belangen van dat land.

Steeds extremere opvattingen
Hoewel hij in de eerste instantie voorstander was van het vredesproces met de Palestijnen, werd hij na de oprichting van de PVV hij steeds radicaler in zijn opvattingen. Hij noemde Israël 'het stootkussen van de jihad' en 'het land dat al zes decennia lang de klappen opvangt die eigenlijk voor het Westen als geheel bedoeld zijn'.

In Jeruzalem en Tel Aviv vergaarde Wilders vrienden met dezelfde ideeën als hij, vaak afkomstig uit kringen van kolonisten. "Geert Wilders is een vriend van Israël en wij doen er alles aan om hem te helpen," zei directeur Arieh Stav van het Ariel Center for Policy Research. "Europa zal binnen vijftig jaar een islamitisch kalifaat zijn. Wilders ziet dat gevaar, snapt dat hij moet strijden tegen de islamisering. Hij is onze bondgenoot."

Vindt Wilders de strijd tegen de islam nu belangrijker dan zijn vriendschap met de Joden in Israël? In het kader van zijn anti-EU politiek trekt hij steeds vaker hij op met partijen als het Franse Front National en de Oostenrijkse FPÖ. Dat die partijen ook bekend staan om hun antisemitisch gedachtegoed lijkt hem niet erg te interesseren.

Voet wees vandaag op de veroordeling wegens antisemitisme van de voormalige voorman van het Front National, Jean Marie Le Pen. Zijn dochter Marine Le Pen heeft de leiding van het Front National op zich genomen, maar volgens Voet is het 'foute gedachtegoed' nooit aangepast. "En de FPÖ, opgericht door oud-SS'ers, wentelt zich nog in het bruine verleden", aldus de CIDI-directeur.

'Tegen antisemitisme'
"We zullen niet van koers veranderen", reageerde Wilders. "Wij zijn zeer pro-Israël en fel tegen antisemitisme. Met partijen als het Hongaarse Jobbik zullen wij dan ook nooit zaken doen." Jobbik is de radicaal-rechtse Beweging voor een Beter Hongarije en wordt wel fascistisch en antisemitisch genoemd. "FPÖ en Front National nemen om die reden trouwens ook afstand van samenwerking met partijen als Jobbik en dat zegt genoeg", zegt Wilders.

Minister Frans Timmermans liet weten dat hij hoopt "dat Wilders naar het CIDI wil luisteren en snel en helder afstand zal nemen van clubs waar het antisemitisme nog regelmatig uit opborrelt als moerasgas. Wilders heeft EU-haat omarmd als politiek instrument, dat is zijn democratisch recht, al vind ik het slecht voor Nederland. Maar hij slaat door als deze haat hem in de armen drijft van Le Pen en consorten", zei de bewindsman op Facebook.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden