Wilders rectificeert gebruik foto rapper

DEN HAAG (ANP) - PVV-voorman Geert Wilders heeft openlijk het gebruik van een foto van de Nederlands-Marokkaanse rapper Salah Edin gerectificeerd. Het Tweede Kamerlid verklaarde dat woensdag.

Hij zei in de film Fitna onbedoeld een foto van Salah Edin te hebben opgenomen ,,waarbij wij ten onrechte de indruk hebben gewekt dat het Mohammed B. betrof''.

,,Wij hebben voor het gebruik van de foto geen toestemming van Salah Edin en de fotograaf Ilja Meefout gekregen. Zij hebben zich verzet tegen het gebruik van de foto waarna de foto uit de film is verwijderd. In de nieuwe versie van de film Fitna hebben wij onze vergissing hersteld.''

Wilders heeft de verklaring afgelegd namens de stichting Vrienden van de PVV, die de opdrachtgever is van de film.

Schadevergoeding

Maandag eiste Salah Edin in een kort geding 25.000 euro van Wilders als voorschot op een immateriele schadevergoeding. Hij is niet tevreden met de aanpassing van de anti-Koranfilm Fitna, waarin het portret van de rapper is verwijderd. Tijdens het kort geding kwamen de partijen al overeen dat Wilders een rectificatie zou plaatsen op de website van de PVV en een correctie naar persbureaus zou sturen.

Wilders had zich bij het maken van de film vergist en in de oorspronkelijke versie een foto van Edin gebruikt waarin hij er bijna hetzelfde uitziet als Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh.

Over de eis tot schadevergoeding doet de rechter 17 april uitspraak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden