Wilders: PVV doet in alle provincies mee

roermond – De PVV doet in het hele land mee aan de provinciale statenverkiezingen. Dat kondigde partijleider Geert Wilders aan bij de presentatie van de Limburgse kieslijst. „Ik heb er vertrouwen in dat we in iedere provincie zeker tien tot vijftien kandidaten kunnen vinden”, stelde Wilders. De PVV heeft al een Zeeuwse lijst gepresenteerd. Maandag volgt Brabant. „Deze verkiezingen zijn van nationaal belang. De leden van Provinciale Staten kiezen de Eerste Kamer en we moeten voorkomen dat Job Cohen het daar voor het zeggen krijgt”, zei Wilders.

Toch was de presentatie in Roermond vooral een Limburgse aangelegenheid. „Geen moskeeën, maar carnaval. Geen haatredenaars, maar buutredenaars”, zei Wilders, verwijzend naar de cabareteske toespraken rond het zottenfeest. „Ik vind het geweldig om weer hier te zijn. Limburg wordt vaak behandeld als het ondergeschoven kindje van Nederland. Maar de PVV voelt zich hier thuis. Limburgser dan de PVV krijg je ze niet.” Het programma bevat een flinke scheut Limburgs chauvinisme. Wilders: „Geen subsidies voor elitaire kunstevenementen. Wél behoud van onze mooie Limburgse cultuur en ons mooie dialect.”

De Limburgse kandidatenlijst is met zorg samengesteld, na onthullingen over het verleden van sommige Tweede Kamerleden. Alle kandidaten moesten een verklaring van goed gedrag (officieel: verklaring omtrent het gedrag) overleggen, en er is indringend met ze gesproken. „We hebben ons lesje geleerd, maar het was korte termijnwerk”, zegt Wilders. „Het is een illusie te denken dat je garanties kunt geven.”

Europarlementariër Laurence Stassen (PVV) voert de Limburgse lijst aan. „Voor zover wij kunnen beoordelen, heeft niemand op de lijst een strafblad”, zegt zij. Eén kandidaat trok zich terug. „Hij was bang nu extra onder de loep te worden genomen, en wilde de partij niet schaden”, zegt Stassen. Of die oud-kandidaat een strafblad heeft, wilde ze niet zeggen.

Stassen wil het statenlidmaatschap combineren met haar werk voor het Europarlement. Eerder werkte ze als presentatrice voor de regionale omroep TV Limburg.

Tweede Kamerlid Roland van Vliet is nummer twee in Limburg, en kandidaat-gedeputeerde. De PVV wil meebesturen in de provincie. Als dat lukt, legt fiscalist Van Vliet het Kamerlidmaatschap neer. De lijst telt verder veel ondernemers en managers, maar ook een oud-huisarts, een docent en een taxichauffeur.

De PVV wil in Limburg het coffeeshoptoerisme en de hangjongeren hard aanpakken, en kappen in de provinciale subsidies. Bij de Tweede Kamerverkiezingen was de PVV veruit de grootste partij in Limburg. Wilders: „Ik voorspel u dat we in maart opnieuw geschiedenis gaan schrijven. Er gaat een frisse wind waaien van Vaals tot Molenhoek.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden