Wilders' poezelieverds staan in een illuster rijtje katten

Wie volgen we deze week op sociale media? Geert Wilders heeft twee nieuwe poezen en het liet Nederland niet onberoerd. Er ontstond een heuse media-rel.

JONATHAN PLOEG

Het werd niet 'Minder en Minder', 'Pim en Theo' of 'Henk en Ingrid', maar 'Snoetje en Pluisje'. De twee poezen van Geert Wilders waren afgelopen week het gesprek van de dag. De PVV-partijleider was op zoek naar namen voor zijn 'poezelieverds', zoals hij ze omschreef. Via Twitter hield hij Nederland op de hoogte, en toen bekend werd dat de poezen daarop een eigen account hadden, besloten diverse kranten daarover te berichten.

Een artikel in het AD ontlokte een reactie van Frans Weisglas. De VVD-prominent en oud-Kamervoorzitter vroeg via Twitter aan AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis of hij de relevantie van dit bericht kon uitleggen. Nijenhuis schrok en liet het bericht verwijderen, iets wat hem via sociale media op veel kritiek kwam te staan. Door de poezen 'weg te censureren' zou de 'onafhankelijke krant' zich voor het VVD-karretje hebben laten spannen.

Chief Mouser

Met meer dan 6000 twittervolgers in een week behoren Snoetje en Pluisje inmiddels tot de bekendste poezen in Nederland. Roem die in het buitenland al langer wordt toegekend aan Larry, de dienstkat van de Britse premierswoning aan Downing Street 10 in Londen. Larry wordt geacht muizen te vangen en heeft zelfs een heuse functieomschrijving: 'Chief Mouser to the Cabinet Office'. Hij wordt overigens voornamelijk duttend aangetroffen voor de voordeur.

Ook in de VS genoten diverse katten in het verleden de nodige aandacht, puur omdat hun baasje toevallig de machtigste man op aarde was. Tabby en Dixie van Abraham Lincoln waren de eerste katachtigen in het Witte Huis, India 'Willy' Bush van George W. Bush voorlopig de laatste. 'Willy' en Socks, de kat van de Clintons, hebben eeuwige roem vergaard, aangezien beide een eigen Wikipedia-pagina hebben.

https://twitter.com/Wilderspoezen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden