Wilders opent aanval op PvdA, VVD én D66

Geert Wilders gaat op de foto in Rotterdam. Beeld anp
Geert Wilders gaat op de foto in Rotterdam.Beeld anp

Geert Wilders begon de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen vandaag in Rotterdam. Opvallend is dat naast de verbale aanval op de PvdA en de VVD ook D66 ervan langs krijgt.

Rond 13.00 uur is de lange rij voor de Markthal de grootste mensenmenigte op de Rotterdamse markt. Als even later Geert Wilders zich bij de al aanwezige PVV'ers voegt, trekt die een nog grotere massa naar zich toe.

Er staat veel op het spel, zegt Wilders bij de start van de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen. "Als we premier Rutte op zijn donder geven in de Eerste Kamer, dan is het kabinet vleugellam."
Vanwege die 'historische kans' is de agenda van de PVV-leider de komende weken bomvol. "Ik ga zelfs voor het eerst in mijn leven naar de VARA."

Dat Rotterdam gekozen is om de campagne te starten is logisch, zegt partij-ideoloog Martin Bosma. "Rotterdam is onze stad. Traditioneel doen we het hier goed. En het is de stad van Pim Fortuyn, wij menen ook zijn erfenis hoog te houden."

Rotterdam is ook de stad van burgemeester Ahmed Aboutaleb, die zich geregeld stevig uitlaat over moslimfundamentalisten. Dat is Wilders ook opgevallen. "Aboutaleb heeft vaak stevige teksten. Maar hij heeft ook een liefde voor de koran en voor immigratie en integratie zet hij de deur open."

Critici zien parallellen tussen uitspraken van de burgemeester en dingen die Wilders zegt. Wilders: "Zeg dat maar tegen Diederik Samsom." Ook Bosma ziet overeenkomsten tussen uitspraken van Wilders en Aboutaleb. "Het is grappig dat als Aboutaleb 'rot op' zegt, hij de messias is, en dat als wij 'minder, minder, minder Marokkanen' zeggen, wij drie dagen in haatprogramma's van de staatsomroep komen."

Marjolein Faber
Cameramensen, fotografen en Rotterdammers die met hem op de foto willen, wurmen zich de kring van beveiligers rond Geert Wilders in. Binnen die kring, achter Wilders, loopt ook Marjolein Faber. De PVV-fractievoorzitter van Gelderland raakte zaterdagochtend in opspraak door een artikel in NRC Handelsblad. Het bedrijf van haar zoon heeft van 8500 euro provinciale subsidie een website voor de partij beheerd.

Het inhuren van het bedrijf met gemeenschapsgeld was niet handig, zegt Faber, die eerder staatssecretaris Co Verdaas ten val bracht met kritiek op zijn declaratiegedrag in Gelderland. De samenwerking met het bedrijf van haar zoon is inmiddels verbroken. "We hebben advies gevraagd aan een hoogleraar staatsrecht. Die zei dat het niet in strijd was met de integriteit en niet onrechtmatig. Desondanks betaal ik het hele bedrag uit eigen zak terug."

Meer vragen wil ze er niet over beantwoorden. Ze wurmt zich weer tussen de beveiligers door, achter de rug van Wilders. Die herhaalt even later Fabers woorden. "Zij is absoluut de juiste persoon om de lijst te trekken."

Ook Marjolein Faber, PVV-lid van de Eerste Kamer en hier achter een bodyguard, was bij de start van de campagne. Beeld anp
Ook Marjolein Faber, PVV-lid van de Eerste Kamer en hier achter een bodyguard, was bij de start van de campagne.Beeld anp

D66
Opvallend is dat naast Rutte en Samsom ook D66-leider Pechtold er door Wilders van langs krijgt. "Tussen Pechtold en Rutte is geen enkel verschil. Met een stem op hem hou je het kabinet in leven." De D66'er staat volgens Wilders voor alles waar de PVV tegen is. "Pechtold wil meer islam, meer geld naar Griekenland en meer bezuinigingen op de zorg."

Ook D66 kan op 18 maart de grootste worden, daarom richt de PVV zijn pijlen op die partij, zegt Bosma. "Het aantal D66-kiezers dat overweegt PVV te stemmen is vrij bescheiden. Maar het is belangrijk dat wij aangeven waar Pechtold voor staat, zodat mensen daar anders over gaan denken."

Ook Jeffrey Rijken loopt met flyers over de markt. Het voormalige raadslid voor Leefbaar Rotterdam wil nu voor de PVV in de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Het valt hem op dat de media en politieke tegenstanders welwillender tegenover zijn vorige partij staan dan tegenover de PVV. De tegenstand weerhield hem niet zich te kandidaat te stellen. Ook is hij niet gaan twijfelen, nadat vrijdagnacht huizen en auto's van PVV-kandidaten in Friesland en Zeeland werden beklad en vernield.

Rijken: "Als homoseksueel heb ik altijd last gehad van terreur uit islamitische hoek." Hij zegt dat hij bedreigd is en dat een kind waarmee hij over straat liep werd bespuugd. Ook werd zijn auto bekrast. "Er komt altijd al haat mijn kant op. Dat is juist een reden om niet te buigen voor angst."

Na een klein uur verlaten Wilders en Faber de markt weer. Maïsverkoper Mustafa Gorgen (36) was niet onder de indruk van de PVV-stoet. "Ik vind Wilders een racist. Maar het hoort ook bij het politieke spel. Misschien is hij een goed mens en gelooft hij niet alles wat hij zegt. Ik moet ook altijd zeggen dat ik lekkere maïs heb. Ook als die niet te eten is."

Wilders deelde bij de Markthal flyers uit. Beeld anp
Wilders deelde bij de Markthal flyers uit.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden