Commentaar

Wilders oogst wat hij ooit zelf zaaide, hij zal meer ontevreden collega's krijgen

Wilders reageert op het opstappen van Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven Beeld EPA
Wilders reageert op het opstappen van Marcial Hernandez en Wim KortenoevenBeeld EPA

Het vertrek van opnieuw twee Kamerleden uit de PVV-fractie overschaduwde gisteren de presentatie van het verkiezingsprogramma door Geert Wilders. Dat is eigenlijk ontzettend jammer en tegelijk gaven de ontwikkelingen een uniek doorkijkje in de gang van zaken in de PVV-burelen in de Kamer.

Jammer, omdat het programma van de PVV kritische aandacht meer dan waard is. Wilders stelt nogal wat voor. Hij wil Nederland uit de Europese Unie laten treden en verkoopt dat als een kans om weer baas in eigen huis te worden, zonder ook maar enig mogelijk nadelig gevolg.

Het zou nogal wat zijn als één van de zes oprichters van de oorspronkelijke Europese Economische Gemeenschap uit het samenwerkingsverband van inmiddels 27 lidstaten treedt. Het zou een dieptepunt opleveren in onze relaties met omringende landen, maar daar gaat het nu niet om.

Veel belangrijker is dat Wilders zijn potentiële kiezers in slaap sust met halve waarheden. De PVV denkt een relatie met de EU te kunnen hebben, waarin Nederland van de lusten (lees: de vrije Europese markt) profiteert, zonder lastig te worden gevallen met de lasten.

Wilders verwijst daarbij naar Zwitserland en Noorwegen, die wel lid zijn van de Vrije Economische Ruimte, maar niet naar het pijpen van Brussel zouden hoeven te dansen.

Niets is minder waar. Die landen moeten om toegang te hebben tot de vrije markt allerlei Europese regels invoeren zonder daar invloed op te hebben. In dat geval is het beter lid te zijn van de EU en invloed te hebben op wet- en regelgeving, dan die regels slaafs uit te moeten voeren.

Wilders houdt de kiezer een gevaarlijke fopspeen voor. En hij weet het, getuige de uitlatingen van zijn twee vertrekkende fractiegenoten Hernandez en Kortenoeven, zelf maar al te goed. Grote delen van het PVV-programma zijn toch niet uit te voeren, zou Wilders tegen de twee hebben gezegd.

Wilders oogstte gisteren in zijn fractie wat hij ooit zelf zaaide. Zijn autocratisch opgebouwde beweging zal vaker te maken krijgen met fractieleden die zich niet serieus genomen voelen. Een Kamerlid wil nu eenmaal meer zijn dan een lakei die slecht opereert ter meerdere eer en glorie van de leider.

Het uittreden van de twee fractieleden is, hoeveel vragen hun optreden ook nog openlaat, een positieve ontwikkeling. Zelfs PVV'ers laten zich niet tot in het oneindige ringeloren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden