Wilders ontkent oproep tot steun extreem rechts

(Novum) - Geert Wilders, de voorman van de Partij voor de Vrijheid (PVV), ontkent dat zijn partij op extreem rechtse internetfora heeft opgeroepen de PVV te ondersteunen. "Klinkklare onzin. De PVV en Geert Wilders hebben zich altijd verre gehouden van extreem rechts en blijven dit doen", liet hij zaterdag weten.

Wilders reageert op een artikel zaterdag in NRC Handelsblad, waarin werd gemeld dat een van zijn medewerkers op extreem rechtse sites om steun voor de Tweede Kamerverkiezingen van november heeft gevraagd. "Een verschrikkelijk bericht, je krijgt de rillingen op je rug. Het is suggestief en niet waar, en ik kan dat aantonen", zei Wilders.

De PVV had in elk van de negentien kiesdistricten minstens dertig ondersteuningsverklaringen van kiezers nodig om daar te kunnen deelnemen. Wilders erkent dat zijn partij wel dertig steunverklaringen van extreem rechtse personen heeft gekregen, maar dat zou ten tijde van de verkiezingen lastig te controleren zijn geweest. Wilders is niet blij met de steun. "Ik wil niet dat dergelijke mensen mijn partij ondersteunen."

Een medewerker van Wilders heeft volgens de NRC onder meer op het extreem rechtse forum Polinco opgeroepen ondersteuningsverklaringen in te leveren. Wilders ontkent dat iemand van zijn partij daar een oproep tot steun heeft geplaatst. Op de website Dutch Disease Report staat zaterdag nog wel een oproep tot steunverklaringen van een stagiair van Wilders te lezen. Deze website is niet extreem rechts, zegt Wilders. De oproep op Dutch Disease Report is volgens hem door derden gekopieerd en op extreem rechtse sites gezet.

Daarnaast heeft de stagiair, die op dat moment enkele dagen in dienst was bij de PVV, volgens Wilders wel drie regels naar Polinco gestuurd met een dankwoord. Hij zou niet van het extreem rechtse karakter van de site op de hoogte zijn geweest. De PVV laat weten 'deze onbezonnen daad van de stagiair' te betreuren. De stagiair werkt volgens Wilders sinds december niet meer voor de PVV. De fractieleider, die naar eigen zeggen zaterdag voor het eerst met het nieuws geconfronteerd werd, heeft zaterdag nog geprobeerd hem te bellen, maar hem niet bereikt.

De partij heeft in totaal ongeveer vijftienhonderd ondersteuningsverklaringen gekregen. Volgens de PVV is een dergelijk aantal niet te controleren, mede omdat veel met stagiairs is gewerkt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden