Update

Wilders: Nooit gesproken over positie Leers

Premier Mark Rutte (L) en PVV-leider Geert Wilders in de tuin van het Catshuis. Beeld anp

PVV-leider Geert Wilders ontkent dat hij uit is op de val van CDA-minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel). De Volkskrant meldt vandaag dat Wilders in de onderhandelingen met VVD en CDA in het Catshuis erop heeft aangestuurd Leers te vervangen, omdat die te slap zou optreden en te weinig voor elkaar krijgt in Europa.

Volgens Wilders is dat echter niet het geval. 'Opening Volkskrant over Leers is canard van het jaar. Er is geen seconde door wie dan ook over de positie van Leers gesproken in Catshuis', stelde hij via Twitter. Ook de woordvoerder van premier Mark Rutte laat weten dat het bericht onzin is.
Vicepremier Maxime Verhagen (CDA) spreekt het verhaal ook tegen. Hij reageerde via Twitter: 'Er is geen enkele reden om het functioneren van Gerd Leers aan de orde te stellen en dat is bij de besprekingen in het Catshuis ook niet gebeurd.'

De primeur van de Volkskrant wordt door alle betrokkenen ontkend. Chef van de Haagse redactie Raoul du Pré: 'Ik had niet anders verwacht, maar het bericht klopt voor 100 procent'. Du Pré: 'De betrokkenen kunnen ook niet anders dan het bericht ontkennen. Als het bericht wordt bevestigd, betekent dat het einde van Gerd Leers. Ook de harde ontkenning van Wilders viel te verwachten; hij heeft nu niet gekregen waar hij op hoopte'.

Vertrek
Volgens Du Pré heeft de krant zeer betrouwbare bronnen en heeft Wilders maandagavond wel degelijk om het vertrek van Leers gevraagd. Nu dit gesprek, ondanks de strikte mediastilte, toch is uitgelekt, zullen de onderhandelingen in het Catshuis waarschijnlijk nieuwe vertraging oplopen.

De verhouding van Leers met de PVV verloopt moeizaam sinds het aantreden van het kabinet-Rutte. Al voor zijn benoeming tot minister moest Leers bij Wilders langs om uitspraken die hij had gedaan als burgemeester van Maastricht nader te verklaren. En vorig jaar was er opnieuw onenigheid met de PVV nadat Leers zich in positieve zin had uitgelaten over migratie.

Een ander pijnpunt tussen Leers en de PVV ligt in Europa. De gedoogpartner wil dat er in de EU strengere eisen voor gezinsmigratie komen. Maar Leers krijgt dit niet voor elkaar, omdat een meerderheid van de Europese landen er niets in ziet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden