Wilders negeren is zijn kiezers negeren

Beste lezer, al bij voorbaat excuus dat ook deze Brief over Geert Wilders gaat. U heeft in de afgelopen weken in brieven en mails geklaagd over de grote aandacht die deze krant, net als andere media overigens, besteedde aan de 'Marokkanen-uitspraak' van de PVV-leider.

In grote lijnen kwam uw kritiek erop neer dat we te veel schreven over Wilders. De politicus creëert bewust een rel, waardoor alle aandacht naar hem toe gaat en er niet of veel minder over andere belangrijke onderwerpen wordt geschreven. Bijvoorbeeld, aldus een schrijver, waarom houden jullie niet het vergrootglas boven de PvdA die bij de gemeenteraadsverkiezingen in de grote steden fors heeft verloren? Aandacht, ook negatieve, maakt Geert Wilders alleen maar groter - dus populairder - bij de kiezer, zo luidt samengevat de kritiek. Dus met andere woorden: minder, minder, minder Wilders in de krant!

De kritiek klopt, in elk geval kwantitatief. We schrijven veel over Geert Wilders. Zelfs als we, zoals afgelopen week, besluiten minder over hem te schrijven en meer achter in de krant te plaatsen, sijpelt het nieuws toch de krant in. En als de redactie het wat rustiger aan doet, richten columnisten het vizier op de recentste Wildersrel. Er is geen ontkomen aan. Geen enkele politicus roept zoveel controverse op als de PVV-leider.

In een vorig leven, op de politieke redactie van Trouw in Den Haag, spraken we er vaak over. Hoe om te gaan met Wilders? Hoe doseren we het nieuws over hem? Het antwoord was altijd lastig. Geert Wilders is een gehaaid politicus die als geen ander de media weet te bespelen. Hij kiest zijn momenten en zijn acties; zijn tegenstanders kunnen vaak alleen maar reageren. Hij zwengelt het debat aan, maar gaat nooit zelf in debat. En als hij toch moet reageren, dan zijn de anderen lafaards, wordt hij gedemoniseerd en komt hij op namens de grote zwijgende massa.

Ik kan me nog herinneren dat we besloten gedoseerd aandacht te schenken aan zijn aanvallen op de PvdA-politici Nebahat Albayrak en Khadija Arib, vanwege hun dubbele paspoorten. We vonden het politieke debat over andere onderwerpen belangrijker dan deze doelbewuste aanval om de publiciteit te zoeken. Helaas, soms wordt het nieuws zo groot dat je het niet meer kunt negeren. Het Polenmeldpunt, de kosten van integratie, Wilders' Europa-rapport, het demonstratief weglopen uit de Tweede Kamer. Het zijn allemaal onderwerpen geweest waarover we op de redactie hebben gezegd: gaat het om de platte publiciteit of is hier werkelijk iets aan de hand? En dat is het punt bij Wilders. Hij voelt haarfijn aan waar grote groepen burgers mee worstelen. De haperende integratie van migranten, de criminaliteit onder Marokkaanse jongeren, de corruptie op de Antillen, moslim-radicalisme, graaiende bankiers, Europa, de zorg voor ouderen: Wilders adresseert met grof verbaal geweld de problemen in de samenleving. Burgers voelen zich gehoord.

Er is lang gedacht dat de Wilders-storm wel zou overwaaien. Dat hij zijn hand zou overspelen. Maar de PVV-voorman kan rekenen op aanzienlijk politiek draagvlak in de samenleving. Je zou kunnen zeggen dat de politicus Wilders een reflectie is van de tijdgeest. Dit is ook precies de reden dat de krant deze politicus en zijn kornuiten niet kan of wil negeren. We zullen dat gedoseerd proberen te doen, soms een beetje meer, soms een beetje minder, maar we zullen over hem blijven schrijven, omdat we daarmee ook over knelpunten in de samenleving schrijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden