Wilders neemt niets terug van 'minder, minder'-uitspraak

Eerste dag van proces tegen PVV-leider verloopt rustig. Advocaat Knoops verzoekt strafzaak te schorsen vanwege het uitlekken van zijn concept-pleitnota.

WILFRED VAN DE POLL

"Ik meende wat ik zei", sprak Geert Wilders de rechters in de extra beveiligde rechtbank bij Schiphol gisteravond toe, na een lange eerste zittingsdag in het proces om zijn 'minder-Marokkanen'-uitspraak.

Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt de PVV-leider voor het beledigen van een groep mensen op grond van ras en het aanzetten tot discriminatie en haat. Gisteren was de regiezitting, over de stand van zaken van het vooronderzoek - de inhoudelijke behandeling volgt in november.

De zitting verliep rustig. Buiten demonstreerden zo'n twintig Pegida-aanhangers, maar de ME-busjes hoefden niet in actie te komen. Ook in de rechtszaal en op de publieke tribune was de sfeer ontspannen.

Aanklager Wouter Bos benadrukte dat het optreden van Wilders in een Haags café op 19 maart 2014 goed was georkestreerd. Wilders zei er geen spijt van te hebben. "Ik neem er niets van terug."

Het ging volgens de PVV-voorman om een 'politieke opinie'. Dat Nederland een 'gigantisch Marokkanenprobleem' heeft, staat al sinds 2006 in zijn verkiezingsprogramma, zei hij. Hij hekelde de 'hypocrisie' dat hij nu voor de rechter moet verschijnen, terwijl politici als Rob Oudkerk, die het over 'kut-Marokkanen' had, vrijuit gaan. Net als Diederik Samsom, die sprak van een 'etnisch monopolie' op criminaliteit bij Marokkanen.

De verdediging had de kans gekregen 15 van de circa 6400 mensen die aangifte deden tegen Wilders schriftelijke vragen te stellen. Daaruit bleek dat er aangiften tussen zaten van mensen die niet wisten wat ze deden, of zelfs wie Wilders was. Ze zouden door moskeeën en politie zijn aangezet. Wilders sprak van 'misleiding' en 'beïnvloeding'.

Hij riep een van de drie rechters, Elianne van Rens, 'met klem' op zich terug te trekken. Volgens hem is ze niet onpartijdig: in het tv-programma 'Kijken in de ziel' zei zij dat de rechters in het vorige Wildersproces onterecht waren gewraakt en uitte ze kritiek op PVV-standpunten.

Wilders' advocaat Geert-Jan Knoops hield een urenlang betoog waarin het woord 'context' tientallen malen viel: je moet de minder-minderuitspraak in de 'juiste context' zien. Daartoe rekende hij zaken als de vraag hoe andere landen omgaan met de vrijheid van meningsuiting. Hoe het 'politieke en maatschappelijke debat' in Nederland verloopt. Of wat de 'feiten' over de Marokkaanse bevolkingsgroep zijn. Ook wil Knoops meewegen wat zich voor en na de gewraakte uitspraken in maart 2014 afspeelde - zo preciseerde Wilders later dat hij criminele Marokkanen bedoelde.

Knoops had 39 getuigen-deskundigen aangedragen, maar de rechter-commissaris had er maar zes toegelaten. Volgens Knoops was het moeilijk om mensen te vinden die voor de verdediging durfden te getuigen - twee haakten af. Hij verzocht toch nog enkele extra deskundigen te mogen opvoeren, waaronder een afgeschermde 'anonieme' deskundige, verder Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, socioloog Jaco Dagevos en opiniepeiler Maurice de Hond.

Dat de concept-pleitnota van de verdediging de avond voor de zitting uitlekte, nam Knoops hoog op. Hij verzocht de strafzaak te schorsen tot de onderste steen erover bovenkomt. Wilders' recht op een eerlijk proces staat volgens hem op het spel, nu hij niet meer onbelemmerd met hem kan communiceren: het lek kan er nog steeds zijn. "U zult het met mij eens zijn dat we niet voor iedere e-mail een postduif kunnen sturen."

Knoops had nog enkele andere nieuwe onderzoekswensen. Het OM vroeg de rechtbank er niet op in te gaan. Ze zijn niet nodig en frustreren alleen maar een 'doeltreffende en spoedige berechting'. Op 6 april maakt de rechtbank haar beslissingen bekend.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden