Wilders kiest voor de macht en verbrandt alle schepen achter zich

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

In de Nederlandse publieke opinie wordt er te gemakkelijk van uitgegaan dat er een hartelijke relatie bestaat tussen de Joodse gemeenschap in Nederland en de PVV van Geert Wilders.

Wilders is een warm pleitbezorger van Israël. Dat klopt. Het is echter te gemakkelijk uit dat standpunt te concluderen dat hij dus ook op veel sympathie rekenen mag bij de Joodse gemeenschap. Die gemeenschap is wat standpunten over de toekomst van Israël betreft, rijk geschakeerd. Van een groep die zich de Nederlandse vertegenwoordiging van Likoed noemt tot aan de andere kant van het spectrum, Een ander Joods geluid, een groep mensen die zeer kritisch staat tegenover het beleid van Israël.

Wilders is ook wat zijn Israël-standpunt betreft extreem. De PVV wijst bijvoorbeeld een tweestatenoplossing in het Palestijns-Israëlische conflict af en spreekt consequent van Samaria als het over de bezette Westoever van de Jordaan gaat. In de Joods-Nederlandse gemeenschap wordt over die kwestie heel wat genuanceerder gedacht.

De toch al niet zo warme relaties werden bovendien nog eens op de proef gesteld door het standpunt van de PVV over ritueel slachten. Voor Wilders was het destijds belangrijker de islamitische gemeenschap dwars te kunnen zitten dan op te komen voor de belangen van de Joodse gemeenschap.

Het is dan ook volkomen terecht dat Esther Voet, directeur van het Cidi (Centrum Informatie en Documentatie Israël) zich, ook vandaag in deze krant, verbaast over het gemak waarmee ervan uitgegaan wordt dat haar achterban wel sympathiek zou staan tegenover de PVV. Dat is nooit zo geweest, en mocht Wilders doorgaan met zijn plannen voor Europese samenwerking met Le Pen en de Oostenrijkse FPÖ, dan zullen de verhoudingen alleen maar koeler worden. Sympathiek staan tegenover Israël is wellicht een noodzakelijke voorwaarde om steun van de Joodse gemeenschap in Nederland te krijgen, maar daarmee gelukkig nog niet een voldoende voorwaarde. De afweging is veel breder.

Wilders wordt ondertussen steeds meer in verlegenheid gebracht door zijn keuze voor machtsvorming in plaats van principes. Niet alleen buiten zijn eigen kring keren steeds meer mensen zich van hem af nu hij samenwerking zoekt met omstreden partijen in andere landen, ook in zijn eigen entourage wil de kritiek maar niet verstommen. Maar hem kennende moeten we concluderen dat Wilders helaas de vlucht naar voren zal blijven kiezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden