Wilders' joodse, christelijke en anti-islamitische geldschieters

Kamerleden Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven stapten vandaag uit de PVV. Beeld ANP
Kamerleden Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven stapten vandaag uit de PVV.Beeld ANP

Dikke vrienden waren Geert Wilders en uittredend PVV-Kamerlid Wim Kortenoeven niet. Wilders is een 'politieke klaploper', zei Kortenoeven vandaag tijdens zijn persconferentie. De partijleider loopt volgens hem voortdurend 'de deur plat bij joodse organisaties om te vragen om geld'. Wie zijn Wilders' religieuze geldschieters eigenlijk?

Robin de Wever

De rijksoverheid is nauwelijks geld kwijt aan de Partij voor de Vrijheid. Omdat de partij op landelijk niveau subsidie weigert, zijn de budgetten veelal krap.

Toch is Wilders voor de financiering van zijn partij niet volledig op zichzelf teruggeworpen. Voormalig PVV-Kamerlid Hero Brinkman vertelde zaterdag in NRC Handelsblad hoe er 'tonnen uit de Verenigde Staten' binnenkwamen op het partijbureau.

Brinkman over Wilders: 'Hij noemde één geval waarbij een koffer van 75 duizend dollar cash was afgeleverd.' De 'radicalisering' van de PVV (betreurd door zowel Brinkman als de recente uittreders Kortenoeven en Hernandez) zou onder meer gestuurd zijn door de Amerikanen die Wilders geldkoffers bezorgen. In de woorden van Brinkman: 'Ik kan er niet omheen dat dit type radicalisering in lijn is met de belangen van onze financierders.'

Met de identiteit van die financierders loopt Wilders niet te koop. Toch zijn ze lang niet allemaal anoniem. Zo vertelde de conservatieve Amerikaanse islamcriticus Daniel Pipes enkele jaren geleden dat hij een 'bedrag van zes cijfers' voor Wilders had opgehaald.

Ook andere fanatieke islamcritici, zoals de rechtse blogger Pamela Geller, voeren regelmatig campagne. Een aanzienlijk deel van Wilders steun komt uit religieuze kringen, zo bleek de afgelopen jaren:

Joodse steun: vóór Israël, tegen 'de fascistoïde islam'
Toen Wilders zich enkele jaren geleden opmaakte voor de tegen hem aangespannen rechtszaak, riep de pro-Israëlische Joodse organisatie Children of Jewish Holocaust Survivors op om geld naar Wilders over te maken.

De organisatie, die de politieke islam 'een existentiële bedreiging voor het Westen' noemt, typeerde geldsteun volgens Vrij Nederland als 'een perfecte gelegenheid om de fascistoïde islam en radicale moslims te ontmaskeren'.

Hoezeer donateurs gedreven worden door religieus geloof is onduidelijk. Eind 2008 richtte Wilders met Israëlische en Amerikaanse geestverwanten een 'Alliantie van Europese Patriotten' op. 'Spin in het web is de Californische 'neocon' David Horowitz', schreef NRC Handelsblad twee jaar geleden. 'Deze kapitaalkrachtige zoon van joodse communisten uit New York is een van de vurige bestrijders van de progressieve elites in de VS.'

Horowitz zou jaarlijks meer dan 5 miljoen Amerikaanse dollar ophalen voor zijn strijd tegen de jihad. Hij is zeker niet de enige speler in de Joodse kolonistenbeweging met wie Wilders samenwerkt.

Joodse kritiek: Wilders zaait haat
Tegelijk zijn lang niet alle Joodse organisaties blij met Wilders: velen vinden dat zijn islamkritiek de grenzen van het betamelijke overschrijdt. 'Meneer Wilders is een man die haat zaait', vertelde directeur onderzoek Oren Segal van de Anti-Defamation League (ADL) twee jaar geleden aan NRC. De ADL is een van de meest prominente joodse belangenverenigingen in de Verenigde Staten.

Wilders 'heeft ideeën waar de ADL al generaties tegen vecht. Wij verwerpen elke vorm van onverdraagzaamheid, tegen Joden net zo goed als tegen de islam.' Bij de grote Nederlandse Joodse organisaties lijkt tevens weinig enthousiasme over Wilders te bestaan.

Christelijke steun: samen joods-christelijke waarden verdedigen
Vanuit de grote Nederlandse kerkgenootschappen klinken regelmatig afkeurende geluiden over de PVV. In Nederland heeft Wilders wel enkele christelijke sympathisanten. Zij appeleren deels aan dezelfde ideeën als de Joodse organisaties: liefde voor Israël (het beloofde land) en afkeer van de (uitwassen van de politieke) islam.

'Het christendom preekt liefde, maar de islam verkondigt haat en is gewelddadig', vertelde Wilders in mei 2011 tijdens een spreekbeurt in de baptistische Cornerstone-megakerk in het Amerikaanse Nashville (zie onderstaande video). 'We moeten onze joods-christelijke Westen verdedigen.' De PVV heeft de steun van de Cornerstone-gemeente hard nodig, benadrukte Wilders.

Ook de evangelicale actiegroep Christian Action Network (CAN) trok de portemonnee, ontdekte NRC Handelsblad. De groep gebruikte beelden van een Wilders-spreekbeurt in een promotievideo die moest waarschuwen voor moslimterreur. Een bezoek van Wilders aan een CAN-evenement in Los Angeles ging niet door. De PVV zegde af nadat dagblad De Pers berichtte over het homofobe verleden van de actiegroep.

Of de partij ook in Nederland financiële steun krijgt uit christelijke hoek is onduidelijk. Contacten zijn er zeker: charistmatisch leider Mattheüs van der Steen van de pinksterbeweging TRIN ging afgelopen najaar bij Wilders op bezoek en voerde 'een positief gesprek'. Volgens TRIN schoof ook een aantal andere christelijke leiders aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden